A Települési és Területfejlesztési Operatív Program keretében megvalósítják a „Hódmezővásárhely Egyesített Óvoda tagintézményeinek és telephelyeinek korszerűsítése” elnevezésű, TOP-6.2.1-15-HM1-2016-00002 azonosítószámú projektet. Összesen 11 óvoda újul meg a városban. A projekt fő adatai:

A megújuló tizenegy óvoda közé tartozik a Pál utcai is, a felújításra 70 millió 57 ezer forintot költenek. Az épület életkorából adódóan az akadálymentesítés, egy olyan dolog, amit elsőként meg kell oldani. Ez az utcai parkolótól egészen az udvarig lesz majd megvalósítva. Ehhez kapcsolódóan a belső teret is átalakítják, illetve egy mozgáskorlátozott illemhelyet is kialakítanak majd.

Az épület továbbá teljes hőszigeteléssel lesz ellátva, a külső és belső nyílászárók cseréje fog megtörténni, illetve teljesen új padlózatot kap majd óvoda. A munkák közé tartozik majd az épület teljes festése, ugyancsak kívül- belül, ezzel pedig egy újszerű benyomást fog kelteni a létesítmény.

Az objektum egész elektromos hálózat rendszerét ki fogják cserélni, ami érinti a konyhai berendezéseket is, eddig ugyanis nem korszerű eszközökön történt az ételek melegítése. Egy ekkora felújítás magában foglalja az egész tetőszerkezet megújítását is, elkerülve ezzel az esetleges beázásokat. A jelenlegi cserepek felhasználásra kerülnek majd, de tetőszerkezet áthajtása megtörténik, illetve a cseréplécek cseréjét is elvégzik. A munkálatokat az Építészmester ZRT végzi.

Kovács László, önkormányzati képviselő

Tudni kell, hogy korábban önerőből az óvoda vizesblokk rendszere átesett már egy renováláson, a mosdó pedig egy tisztasági festésen. A gázkazán bekerül majd az épület belsejébe, a felújított konyharészbe, és termosztatikus radiátorszelepek révén fogja biztosítani az óvodában a fűtést, és a meleg vizet. Az idejáró hetven gyermek, a szűk fél évig tartó munkálatok során, a Malom utcán fogja majd megkapni a szükséges képzést. Kovács László a településrész önkormányzati képviselője megemlítette az aktív szülői segítséget, mely megnyilvánult mind a költözésnél, mind a korábbi munkálatoknál.

Borsiné Csontos Ilonától a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda óvodavezető-helyettesétől megtudtuk, hogy az épület 1932-ben épült. Az idő vasfoga elnyűtte már az épületet, így nagy örömmel fogadták a felújítás hírét. Arról, hogy a gyerekek, hogy fogadták, ő beszélt:

##audio:3839##

sk