A szakközépiskolák beindulásával a tanulni vágyó vidéki diákok száma ugrásszerűen növekedett, így szükségessé vált egy új kollégium fölépítése, ami 1967-re be is fejeződött az Oldalkosár utcában. A neve Szántó Kovács János Középiskolai Kollégium lett, melyben egyesült a leány- és a fiúkollégium.

Az új, 400 fős kollégiumi avató ünnepségét 1968. május 4-én tartották a Fekete Sas Szálló dísztermében. Ugyanabban az évben, októberben megszervezték a Cseresnyés találkozót, amelyen Németh László is beszédet mondott.

1967-től hosszú ideig, 20 évig, Schindler Endréné volt az igazgató. Ekkor vált a kollégium a város egyik kulturális centrumává, a kollégiumi munka egyik módszertani központjává régiónkban.

A Cseresnyés Kollégium épülete napjainkban

Őt Sújtó Sándor követte, nyugdíjba vonulásáig (5 évig) irányította intézményünket. Az ő nevéhez kapcsolódik a kollégium régi- új neve, a “Cseresnyés”, melyet1991-ben vettek fel. 1993-tól 2004-ig Szalkai László vezette az intézményt, aki jelenleg is nevelőtanárként tevékenykedik kollégiumban.

A Cseresnyés Kollégium 2017-ben ünnepli az épületének 50. évfordulóját, melynek tiszteletére egy műsorral készültek tanárok, diákok.

Énekes produkcióval is készültek a diákok

Az eseményen köszöntőt mondott Vágó János, önkormányzati képviselő, aki elmondta, hogy az 50. évforduló igazi fordulópont az életben. Megköszönte azoknak a pedagógusoknak az áldozatos munkáját, akik a fél évszázad alatt beírták magukat a tanulók lelkébe.

Vágó János

Árva-Nagy Sándorné, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum igazgatója beszédében kiemelte a kollégium fontosságát egy diák életében.

Néhány évig itt kell megtalálja a kollégium minden lakója azt a biztonságot, azt a meghittséget, a barátságos, meleg kuckót, amit a szülői házban tapasztalt először, és amitől olyan nehezen szakad el 14 évesen. Még gyerekek, tinédzserek. Próbálgatják szárnyaikat, keresik helyüket, felnőttnek akarnak látszani minél hamarabb, de annyira szükségük van a nagy lelkizésekre, titkos szövetségekre, mint még soha. Ilyenkor a kollégiumi pedagógusok azok, akik leülnek melléjük, aki átérzi a problémákat majdnem úgy, mint a szülők. Mert a kollégiumi tanároknak ez a dolga.” – hangzott el az igazgató beszédében.

Árva-Nagy Sándorné

Árva-Nagy Sándorné kitért arra is, hogy a nyáron 350 millió forintos felújítás kezdődik a nyáron, amivel tovább javítják a körülményeket.

Vig Áron, a Cseresnyés Kollégium jelenlegi igazgatója egy csokor virággal fejezte ki tiszteletét az elmúlt 50 év igazgatói felé. Köszöntötte Schindler Endrénét, Sújtó Sándort, Szalkai Lászlót és dr. Kádár Péternek. A negyedik csokrot a 94 éves dr. Szabó Lajos kapta, a kollégiumért elvégzett munkája, elkötelezettsége és bölcsessége elismerése képpen.

Vig Áron köszönti dr. Szabó Lajost

A csütörtöki napra a diákok is készültek, és énekes, színpadi, valamint zenés produkciókkal mutatkoztak be. Ezen felül az egykori igazgatókkal, nevelőkkel hallgathattak beszélgetéseket a megjelentek, majd az ünnepséget követően Rácz Zsolt, az At Manos (Kezek) zenekarban mutatta meg tehetségét.

Már második éve vagyok a kollégium lakója. Egy hatalmas család vagyunk, sok barátot lehet itt szerezni, és sok közösségi program van. Mezőgazdásznak tanulok, és különösen fontosnak tartom a tanulást, és ebben is segítenek a Cseresnyésben. Rengeteg korrepetálás és szakkör van, és bármi nehézség van, segítenek nekünk.” – mesélte Katona Viktória, a kollégium egyik lakója.

Katona Viktória

Az évforduló alkalmából egy kiadványt is készített a kollégium, amiben interjúkat, érdekességeket és régi diákok visszaemlékezéseit örökítették meg, sok fényképpel. A Cseresnyés csillagok – komplex tehetséggondozó program a Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégiumában című, NTP-RHTP-16-0047-es számú pályázat támogatásával létrejött kiadványhoz egy lemezt is társítottak, amin hanganyagok, képek, illetve videók szerepelnek.

Az 50. évfordulóra készített kiadvány

 

Sz.Viktor