Tavaly áprilisában néhány vásárhelyi futó közösen úgy döntött, hogy minden hónap első keddjén, 18 órától öt körös (5,15 km-es) erőfelmérőt rendeznek a Népkerti Futópályán. Nem titkoltan a budapesti (5,3 km-es) Szigetfutás szolgáltatta a példát és mintát, amelyet már 1989 óta rendeznek meg.

Az Öt kör hatkor elnevezésű esemény április első keddjén, vagyis negyedikén ünnepeli az egy esztendős „szülinapját”. A dolog lényege, hogy a résztvevők minden hónapban egyszer lefutják a távot. Aki javít az előző idején az 3, aki teljesíti a kiírt távot, az 1 pontot kap. Év végén összeszámolják a pontokat, és az „nyer”, aki a legtöbb pontot szerezte.

Hangsúlyozottan nem versenyről van szó. Egyrészt egyéni indításos a dolog, azaz nem egyszerre indulnak a résztvevők, hanem egyenként. Másrészt mindenki a saját ideje, vagyis saját maga ellen küzd. Nem mellékesen a futással most ismerkedőknek, a rendszeresen kocogóknak és a profibbaknak is akad benne kihívás és feladat.

A rendezők a tavalyi évet próbának szánták. Áprilistól decemberig több mint ötvenen vettek részt az erőfelmérőn. Akadt olyan, amikor csak öt-hat induló volt, de általában mindig tíz feletti volt a létszám.

Nagyon népszerű lett ez az esemény. Egyre többen érdeklődnek, ezért úgy döntöttünk, hogy nagyobb nyilvánosságot szeretnénk az eseménynek. És hogy még többen legyenek, idén már lehet a három körös (3,09 km-es) verziót is választani. Igazából nincs nyertes, vagy vesztes, ugyanis mindenki a saját egészségét nyeri meg. Az év végén pedig egy évzáró vacsora formájában kihirdetjük, hogy ki szerezte a legtöbb pontot, és egy oklevelet adunk át neki.” – nyilatkozta Kiss Attila, a program egyik szervezője.

Kiss Attila

Idén a szervezők több dolgon változtattak. Az ingyenes részvétel megmaradt, de mindenkitől regisztrációt kérnek. Ugyanis az egyik futó, – a rendezésben is szerepet vállaló, Kiss Attila – külön számítógépes programot írt ehhez. Így lehet a legkönnyebben rögzíteni és persze nyomon követni az eredményeket.

Január óta járok ide futni. Eddig minden hónapban sikerült javítanom az időmön, így már 9 ponttal büszkélkedhetek. A hétvégén sikerült is kamatoztatni az itt szerzett fittségemet, ugyanis Algyőn voltam futóversenyen, és teljesítettem a távot.” – mondta el Horváth Borbála, a program egyik részvevője.

Horváth Borbála

Az erőfelmérő népszerűsége és elismertsége szépen növekszik. 2017-ben már ötven ketten futottak legalább egyszer. Januárban huszonheten, februárban huszonhatan, márciusban huszonkilencen teljesítették az öt vagy a három kört. A rendszeres havi erőfelmérőbe bármikor bekapcsolódhat bárki, csupán regisztrálni kell ezen az oldalon: http://5kor.softio.biz/


Sz.Viktor