A környezet szépítését, jobbítását kicsiben érdemes elkezdeni, vagyis elsőként arra kell ügyelni, hogy körülöttünk, házunk táján is rendben legyen minden. Ezért vezették be még az 1990-es évek elején a Virágos Magyarországért mozgalmat, melyhez csatlakozott Makó is. Ennek köszönhetően vasárnap a Hagymaházban tartották a Virágos Makóért környezetszépítő verseny díjátadó ünnepségét, melyen fellépett az apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar. A legjobbak Farkas Éva Erzsébet polgármestertől és Baranyi Katalin főkertésztől vehették át az elismeréseket. A verseny részleteit Farkas Éva Erzsébettől itt hallja:

##audio:3824##

Virágos utcakert, erkély, illetve intézmény kategóriában indultak a versenyzők. A zsűri a legvirágosabb erkélyeknél két első díjat osztott ki, s ezek közül az egyiket Lakatos Lajosné kapta. A 70 esztendős Erzsi néni – elmodása szerint – amíg mozogni tud, ápolni fogja a virágait. De pontosan mit is ültetett a balkonjára, illetve a társas házuk előtt lévő kis kertbe, azt itt találja:

##audio:3825##

Igaz, hogy a Hagymaház nagytermében szinte csak olyan foglalt helyet, aki kiválóan ért a kertészkedéshez. Ennek ellenére azonban érdemes volt a díjátadó előtt elhangzott előadásra odafigyelni, hiszen dr. Bálint György tartotta. A televízióból jól ismert Bálint gazda számos praktikus tanácsot adott, s 98 esztendős korát meghazudtolva lelkesen beszélt a virágokról, a gyümölcsökről és a zöldségekről. Külön kitért a makóiak egyik legfontosabb haszonnövényére, a hagymára, az ezzel kapcsolatos gondolatait itt hallja:

##audio:3823##

Ahogy tavaly, így az idén is a legvirágosabb intézmény a Kassai utcai óvoda lett. – Fő profilunk a környezettudatos magatartás kinevelése, s ennek érdekében nem csupán virágos-, de zöldséges kertünk is van, illetve gyümölcsfákat is ültettünk – tudtuk meg Barta Anita tagintézményvezetőtől. A kis ovisok aktívan részt vesznek a növények gondozásában, sőt, a leszedett zöldségekből savanyúságot, a termesztett gyógynüvényekből pedig teát készítenek.

A Virágos Makóért környezetszépítő verseny eredményei. Virágos utcakert kategória: 1. Schmidt Ilona és Szakácsné Péli Zsuzsanna, 2. Vigh Antal és Arnótszky Jánosné, 3. Tézsláné Galgóczi Erzsébet, különdíjat kapott: Gyenge Jánosné, Bakos Józsefné és Kiss Sándorné. Virágos erkély kategória: 1. Lakatos Lajosné és Mágori Józsefné, 2. Joó Antalné, 3. Fazekas Erzsébet, különdíjat kapott: Fekete Sándorné. Virágos intézmény kategória: 1. Makói Óvoda Kassai utcai tagintézménye, 2. Tulipán utcai óvoda, 3. Makói Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft.

Munkatársunktól. K.