Nagyon sokan érdeklődtek a rendezvény iránt, akár a városból, de a megyéből is többen érkeztek. A konferencia fővédnöke Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter volt, míg védnöke Almási István Hódmezővásárhely polgármestere.

A program levezetője Dr. Fegyveres Fiskál Gábor a Dipol Csoport ügyvezető igazgatója volt. „Napjainkban ezen a 93 ezer négyzetkilométeren kell olyan természeti jelenségekre és változásokra felkészülni, amik meghatározzák a saját és a gyermekeink sorsát. Felkészülésről beszélek, pedig ez a folyamat már régen elkezdődött. Újabb és újabb akciótervek születnek, globális és lokális szinten. Ennek a konferenciának a legfontosabb célja a tudatos cselekvésre ösztönzés, de ahhoz hogy cselekedni tudjunk, ismerni kell az okokat, a következményeket, a megoldásokat és a legjobbnak vélt módszereket” – mondta el megnyitó beszédében az ügyvezető igazgató.

Hegedűs Zoltán Hódmezővásárhely alpolgármester a városi klímastratégia megalapozásáról tartott előadást. „Hódmezővásárhely nagyon sokat tett már a klímavédelemért, ha nem is kimondottan klímastratégián keresztül, hanem az egyéb dokumentumaiban, amely meghatározza a város fejlesztésének, fejlődésének, fenntarthatóságának ismérveit. Itt megemlíthetném a z integrált területfejlesztési stratégiát, aminek egyik részét a környezetbe való befektetés képezi. A mai konferenciának a legfontosabb feladata, hogy ezeket a puzzle darabokat rendezzük. Ha elkészítünk egy összefoglaló stratégiát, az vezérfonal lehet a jövőre nézve, hogy amikor bármilyen döntést hozunk a város érdekében, akár közlekedéssel, infrastrukturális fejlesztéssel, vagy szemléletfejlesztéssel kapcsolatosan, ezeket mindig ezen a szemüvegen, a klímastratégia szemüvegén keresztül is nézzük meg és igazítsuk hozzá a célokat” – hallhattuk Hegedűs Zoltántól.

Prof. Dr. Mika János, egyetemi tanár, éghajlatkutató a klímaváltozás globális és regionális hatásáról számolt be. Mi arról kérdeztük őt, hogy mi emberek – kicsiben – mit tehetünk a klímaváltozás kisebb mértékű csökkentéséért. „Minden ember tehet a saját portáján az energiatakarékossággal. Tehát ugyanúgy éljünk, mint eddig, csak szigeteljük az ablakot, vagy a ház falát. Meg fog térülni. Ha okosan az összes olyan megtérülő beruházást kivitelezzük, amit lehet, akkor magunknak is spórolunk meg pénzt. Ne siessünk 120-szal és utána várjunk fél órát, hanem menjünk 80-nal és érjünk oda pontosan, vagy ne légkondicionálóval hűtsük a gépjárművet, hanem hajtsuk le az ablakot. Az Európai Uniónak 2006-ban volt egy ilyen kampánya, amit 2011-ben a Kapcsold ki! program  is megismételt Magyarországon, és tiszteletbeli klímanagykövetként akkor sokat beszéltünk ezekről a lehetőségekről. A világ úgy tűnik ezek egy részét megértette, ugyanis 2014-2016 között nem nőtt tovább az üvegházhatás sugárzó kibocsátása világléptékben, Magyarországon pedig jó pár év óta csökken, tehát vannak jó hírek is ezen a téren.”

A klímanócskák, azaz a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda gyermekei is jelen voltak ezen a rendezvényen, akik már óvodás korban megismerik a környezetvédelmen keresztül a klímavédelmet.

Számos előadással igyekeztek a konferencián bemutatni és összegezzni az előttünk álló 2017 – 2022 időszak kötelező és választható települési feladatait és az előadásoknak köszönhetően iránymutatást kaphattak azok szakszerű és gazdaságos elvégzésére, a klímaváltozás tükrében.

 

RV