Az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójának előestéjén, március 14-én, a hagyományos Nemzeti esten adta át a Csongrád Megyei Önkormányzat elismeréseit mindazoknak, akik munkásságukkal a megye jó hírnevének ápolásához járultak hozzá.

Dr. Kovács Beáta

Az Elnöki kitüntető díjat Karol Biernaczki levéltár igazgató, tiszteletbeli lengyel konzul kapta, amiért főszerepet vállalt a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásában. A Csongrád Megye Sportjáért és Ifjúságáért díjban Kása Ferenc pedagógus, a Szegedi Vízisport Egyesület elnöke és a Magyar Ifjúsági Szövetség részesült. Utóbbit Losonczi-Tóth József képviselte. Megosztva kapta ugyanezt a díjat Szigeti János nyugállományú tanár és Tápai Miklós nyugállományú jogász. A Csongrád Megyéért díjat a Szegedi Kortárs Balett kapta, a díjat Juronics Tamás és Pataki András vették át. A megosztott elismerést Márton Anita bronzérmes olimpiai bajnok súlylökőnek ítélték meg, és a Johannita Segítő Szolgálatnak, melynek nevében Porcsalmy László vehette át az elismerést. Csongrád megye sajtódíját idén a Toronyirány Magazin szerkesztősége kapta, az elismerést Antal Zsolt vette át. Három évtized önzetlen munkáját, a lengyelországi Łódź vajdaság és Csongrád megye gazdasági, kulturális és civil kapcsolatainak ápolását és nemes, közös ügyek anyagi támogatását díszpolgári cím adományozásával köszönte meg a megyei közgyűlés Magyarország łódź-i, tiszteletbeli főkonzuljának, Tadeusz Kaczor-nak. Erről dr. Kovács Beáta számolt be a műsorban.

Gyarmati Zoltán

A Csongrád Megyei Paktum program keretében olyan egyedi fejlesztésű képzések kerülhetnek kidolgozásra, melyeket a jelentkezők akár egy több órás tanfolyam keretein belül is elsajátíthatnak. A képzés kidolgozásának első lépése a tényleges vállalkozói igények felmérése, ehhez kérik most az építőiparban működő vállalkozások közvetlen segítségét – tudtuk meg Gyarmati Zoltántól.

Előzetes egyeztetések alapján 4 szakterület azonosítható be, ahol a vállalkozók problémái a legégetőbbek: építőipari munkás, betanított épületgépész és épületlakatos, betanított erős- és gyengeáramú villanyszerelő, valamint szakipari munkás. Mindegyik terület olyan általános ismereteket igényel, melyeket a jelentkezők akár egy 250-300 órás tanfolyam keretein belül is elsajátíthatnak. Ennek során a hangsúlyt a gyakorlati képzésre kellene helyezni (80%), amit egy alacsonyabb óraszámú (20%) elméleti képzés alapozna meg. Ideális esetben a résztvevők a gyakorlati képzés egy részét tanműhelyben, míg másik részét működő vállalkozásoknál, integráló képzés keretében töltenék, ahol élesben is megismerhetnék a szakmai és munkahelyi körülményeket. A következő linkre kattintva egy rövid kérdéssort találnak az építőiparban működő vállalkozások: LINK

A képzési program kidolgozását – megfelelő igényoldali megalapozottság esetén – a Csongrád Megyei Önkormányzat finanszírozza, az engedélyezett képzés részvételi költségei pedig szintén a paktum projektből, a konzorciumi tagként részt vevő Csongrád Megyei Kormányhivatalon keresztül támogathatók.

 

RV