Elsőként 2016. év fejlesztései kapcsán kérte a lakosok segítségét. Mivel a településen három nagy beruházás volt, méghozzá a szennyvízberuházás, a belterületi útfelújítás, és ivóvízminőség javító program – ezeknek a garanciája még él – így ha bármilyen műszaki problémát, süllyedést tapasztalnak a lakosok, azt jelezzék az önkormányzat felé.

A település kapujában elhelyezett kamerarendszer működését is bemutatta a polgármester, mely bruttó 15 millió forintból valósult meg. Elmondta, további 80 kamera kiépítését tervezik. A polgármester szeretné, ha 2018 júniusára, az egészségház és környezete, a polgármesteri hivatal és udvara, az iskola, az óvoda, és további terek, parkok biztonsági szempontból kamerávval lennének ellátva. Tovább folytatják a Sportcentrum felújítását, jelenleg zajlik a temető rekonstrukciója, a ravatalozó előtti terület új térkővel való ellátása, a zöldesítés, és lakossági kérésre fúrt kutakat is létesítenek.

Április elsejétől új szolgáltató viszi a szemetet. Eddig Csongrádról érkeztek a szemétszállítók, ezek után pedig Hódmezővásárhelyről fognak. A település grémiuma arról döntött, hogy csatlakoznak a vásárhelyi mintához, miszerint a kommunális szemetet olyan új edényzetbe helyezhetik el a lakosok, amely chippel lesz ellátva és ürítés után kell fizetni, negyedévente.  Az edények költsége 8-9000 ezer forint, melyet az önkormányzat biztosít a lakosok részére. Ezáltal a szolgáltató chippelés alapján számolja ki az elszállított hulladék után a díjat.

A tájékoztató után lakossági kérdések következtek. Egy hölgy a szemétszállítás kapcsán érdeklődött, hogy eddig kéthetente vitték el a szelektíven gyűjtött műanyagot és papírt, ezen túl is így lesz-e. – Ez havi egy, vagy 2 alkalommal fog megtörténni, de hamarosan szórólapon kapnak információkat a lakosok. A kommunális hulladék elszállításának időpontja, továbbra is minden héten hétfőn lesz majd.

A fúrt kutak kapcsán a következő kérdés fogalmazódott meg: A falu belterületén mi lesz 2019 után a fúrt kutakkal? – 2018. december 31-ig kell bejelenteni, ha valaki fúrt kúttal rendelkezik. Amennyiben ezt valaki elmulasztja az 300 ezer forintos büntetésre számíthat. Arról viszont nem esett szó, hogy ha valaki bejelenti, kell-e azután fizetnie valamit – mondta el Szél István, aki hozzátette, kell egy fórumot tartani e témakörben, az illetékes személyek meghívásával.

 

RV