A mezőgazdaság tekintetében egyik év se olyan, mint a másik. A 2016-ról 2017-re történő időjárási változás és alakulás egy rendkívüli, különleges, tőlünk elszokott időjárást hozott. Nekünk újdonság ez, hiszen az elmúlt 13-14 évben ilyen hideg januári hónapunk nem volt, pedig ha visszatekintünk korábbi évekre, akkor látható, hogy volt már hasonló időjárás.

Ez az időjárás az őszi vetésű növényeinket – vetési időtől függetlenül – nagyon meggyötörte. Stresszhelyzeteket alakított ki, hol levélveszteséggel, hol részleges levélfagyással, illetve teljes kifagyással járt a növények életében. Itt kiemelte a növényorvos az őszi búzát, az őszi árpát és a rozst, a tritikálét, és az egyre nagyobb területen vetett növények közül az őszi káposztarepcét.

„A szántóföldi növények királynőjének hívom a repcét. Ez a csodálatos növény olyan intenzív technológiát igényel, ahol végig együtt kell lélegezni a növénnyel, együtt kell vele élni, közte kell lenni, mert folyamatosan károsítóknak, és élethelyzeti tényezőknek van kitéve. A leghosszabb tenyészidejű növényről van szó, így már a kora őszi időszaktól az ottlévő kártevők és gyomok ellen kell megvédeni” – mondta el Sipos József növényorvos.

Tavasszal a legfontosabb a rovarok elleni védelem. Ilyenkor jönnek a szár ormányosok, amely ellen a Bayer készítmények közül a Proteus terméket ajánlatos „bevetni”. Ez azonnali kontakthatással bír, tehát taglózza a rovart, illetve tartamhatást is biztosít a növény számára. A kifejlődött repce különféle fenológiai fejlettségben van, és ebben a melegben nem csak a rovarok települnek be a repcetáblába, hanem erősen indul a növény növekedése, hiszen felül érkezik a meleg, a talajban ott a tápanyag, így szépen emelkedik felfele a növény. Ezt meg kell egy kicsit állítani és gombaölő szerrel tompítani.Erre használható termék a Folicur Solo, vagy a másik termék, a Tilmor. A lassítás célja, hogy oldalelágazásokat képezzen a növény, és ne egy szárba emelkedjen ki a nagy meleg hatására.

Közeledik a virágzási időpont, amikor megjelennek a bimbók. Ilyenkor települnek be a bundásbogarak és fénybogarak, ezek ellen is kell védekezni, de a legfontosabb, hogy a méhek védelméről ne feledkezzünk meg, ugyanis a mezőgazdász legjobb barátja a méh. Ezért olyan készítményt ajánlott a növényorvos, amely a méheket nem bántja. Ilyen a Biscaya, amit nappal, virágzó kultúrába is lehet alkalmazni, illetve a gombák ellen a Propulse ajánlott, ami két hatóanyagból áll és 1 liter per hektáros dózisával egy hosszú zöldítő, élettani és kórtani védelmet ad a növény számára. Betakarítás előtt pedig a Lamfix nevű ragasztóanyag áll rendelkezésre, ami a kipergés ellen védi meg a betakarítandó repcét.

Tisztelettel áll a kedves partnerek és termelő kollégák rendelkezésére Sipos József növényorvos. Telefonszáma 06-20-519-2745. E-mail címe, jozsef.sipos@bayer.com. Illetve bővebb információért a www.agro.bayer.co.hu oldalra is ellátogathatnak.

 

RV