Az egyik legnagyobb vagyontárgyunk az autónk, így nem mindegy, hogy mennyit költünk a karbantartására, egy jól szervizelt kocsi ugyanis hosszú ideig lehet a család segítsége. Az új autók árait ismerjük, és a használt kocsikról is vannak adataink, a fenntartási költségek esetében viszont sokszor csak találgatni tudunk.

Hány éves autót vegyünk?

Egy korábbi cikkünkben megírtuk azt, hogy márkákra és típusokra lebontva a listaárnál mennyivel olcsóbban vehetünk meg egy használt autót. Ha viszont nem új kocsit vásárolunk, akkor a fenntartási költségekkel hatványozottan kell számolni egy új autóhoz képest.

Ennek mértéke viszont nem is olyan egyértelmű. A várható fenntartási költségek ugyanis elsősorban nem az autó korától, hanem a futott kilométertől függenek. Itt jegyeznénk meg, hogy a használt autó kiválasztásánál így még nagyobb problémát jelent, hogy nem tudjuk, hogy mekkora a valós futásteljesítmény, nehéz ugyanis megállapítani, hogy visszatekerték-e (illegálisan) a kilométerórát.

A korábbi használat alapján 40 ezer kilométerenként besorolta a Yourmechanic közösségi autókarbantartó, hogy átlagosan mennyit kell költeni az autóra.

Míg az első az első 40 ezer km 400 ezer forintba kerül, addig a 200 és 240 ezer között megtett útnál már 1,3 millió forint fenntartási költséggel számolhatunk.

Az infografikán egyébként jól látszik, hogy az első 160 ezer megtett kilométeren magasan emelkednek a ráfordítások, míg ezután már kisebb a drágulás mértéke.

Melyik a legolcsóbb márka?

Persze az sem mindegy, hogy melyik márkára mennyit kell költeni. Persze nem mindegy, hogy mekkora összeggel kell kalkulálnunk az egyes autómárkák megvásárlásakor is. Ugyan amerikai árakat vettek figyelembe, azonban az alkatrészek hasonló áron érhetők el. A munkadíjban persze van különbség, a sorrendet viszont ez nem befolyásolja. Lényeges viszont, hogy az összehasonlítás az amerikai autópiac alapján történt, így a magyar kocsik fenntartása eltérhet, mivel más típusokat vásárolnak az USA-ban, mint Magyarországon.

Ha az életkort vesszük figyelembe, akkor azt láthatjuk, hogy 10 év alatt 5 millió forintot költhetünk el egy BMW-re, míg egy Toyota csupán 1,6 millió forintba kerül.

Ez azt jelenti, hogy az átlagos fenntartási költségben több, mint háromszoros különbség is lehet. Alapvetően a prémium márkák fenntartása kerül sokba, az első négy helyen csak ilyet találunk. A legkedvezőbb áron a Japán márkák tarthatók fenn.

Érdemes hozzátenni, hogy Magyarországon olyan autókat is vásárolunk, amelyek nincsenek a listában. A nagy számban értékesítés és az eleve olcsó gyártási költségek miatt tipikusan alacsony fenntartásúak például a Suzukik és a Fiatok. Emellett a régi, szocialista autók fenntartása is kifejezetten olcsó, igaz, ezek használata mostanra már felvett közlekedésbiztonsági kérdéseket, hiszen több mint 25 éves autókról beszélünk.

Forrás: penzcentrum.hu

Fotó: illusztráció