– Három esztendeje jött az az ötlet, hogy a közelgő Húsvétra egy kreatív délelőttöt szervezzünk, melynek keretében mindenki elkészítheti a különféle díszeket, ajándékokat – nyilatkozta Szilágyi Sándorné. A Marosvidék Baráti Társaság elnöke hozzátette: ez a kezdeményezésük egyre népszerűbb, így szombaton a makói Hagymaházban már tizenkilenc kézműves jött el, hogy bemutassa, mivel is foglalkozik. Természetesen ez az esemény nem a látványról szólt, hiszen mindenki maga csinálhatta meg azt, amivel majd Húsvétkor meg akarja lepni a locsolókat vagy csak díszíthetni szeretné az otthonát.

Pécsi Mihályné apátfalvi kosárfonó

Pécsi Mihályné egykoron még Tiszaalpáron tanulta meg a kosárfonást a szüleitől. – Apátfalvára kerültem, ahol tagja lettem a helyi hagyományőrzőknek, s azóta készítem a különféle kosarakat, használati eszközöket – tudtuk meg a 69 esztendős Erzsi nénitől. A fonás lelke a megfelelő vessző kiválogatása, hiszen silány alapanyagból silány termék lenne. – Nagyon fárasztó munka és erős kéz kell hozzá, hiszen az ujjaimmal nyomom le a vesszőket, hogy tökéletesen összesimuljon az egész – avatott be a részletekbe az idős fonó. A Hagymaházban egy kis bevásárló kosárka formálódott Erzsi néni keze alatt. Még segítsége is akadt, egy aprócska gyerkőc személyében.

A legkisebb kosárfonó

Az Almási iskola hatodik osztályosa diákja, Sánta Evelin vázába tehető húsvéti díszen dolgozott, mikor beszélgetni kezdtünk vele. – A hurkapálcán lévő tojást előbb szépen kifestem, majd egy kis csillámmal feldobom – sorolta a 12 éves leány. Régebben Evelin még várta Húsvét hétfőn a locsolókat, de mostanság inkább kihagyja ezt a szokást és a szüleivel kirándulni mennek, így előzve meg az illatos pacsulik okozta kellemetlenségeket.

Sánta Evelin

A már korábban említett Erzsi néni mellett igen szép számmal érkeztek ügyes kezű asszonyok Apátfalváról. Köztük volt Vargáné Nagyfalusi Ilona is, aki az egyik legkisebb korosztályt várta az asztala mellé, hogy megmutassa nekik, hogyan is lehet papírból nyuszit varázsolni. Ennek a részleteiről, valamint az apátfalvi Húsvétról Vargáné Nagyfalusi Ilonát itt hallja:

##audio:3781##

Munkatársunktól. K.