A rendezvény kezdetén felállással, gyertyagyújtással és néma főhajtással emlékeztek meg mindazon tűzoltótársaikról, akik az elmúlt esztendőben távoztak el közülünk. Ezt az új tagok beiktatása és köszöntése követte, majd pedig az elmúlt év értékelése következett, események, pályázatok és költségvetés tekintetében. 12-szer riasztották 2016-ban az önkénteseket. Kevesebb tűz, de annál több természeti csapás szerepelt ezek között, például kidőlt fák eltávolítása, vagy éppen útról lecsúszott gépjármű kihúzása.

Legjelentősebb eseményként megemlítették, hogy Pozsár Endre közbenjárásával, a Johanita Segítőszolgálaton keresztül német adományt kaptak, mely használt tűzoltóruhákból és eszközökből tevődött össze.

Több egyesülettel is jó kapcsolatot ápolnak, ilyen a Szegvári Önkéntes Tűzoltóegyesület, aminek néhány tagja ezen az alkalmon is jelen volt, illetve a vajdasági Muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület, akikkel sűrűn látogatják egymást. Most sajnos autómeghibásodás miatt nem tudtak jelen lenni az ülésen.

Fekete Emil

„A gazdálkodás tekintetében az önkormányzat annyiban tudja segíteni az egyesületet, hogy fenntartja a szertárt, és a tűzoltó autót, illetve állja ezek járulékos költségeit. Pályázatokból és adományokból igyekszünk fenntartani egyesületünket. Minden évben működési kiadásra pályázunk a NEA-nál, illetve a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is szokott kiírni pályázatot, melyre szintén minden alkalommal jelentkezünk. Az önkormányzat civil alapjából, pedig a rendezvényeket igyekszünk finanszírozni. Összességben elmondható, hogy jó évet zártunk, mert 1 millió 324 ezer forintot sikerült összegyűjtenünk az előbb említett forrásokból” – mondta el Fekete Emil, az egyesület elnöke.

Szilágyi Szabolcs

Szilágyi Szabolcs tűzoltó százados, a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó- parancsnokság parancsnok helyettese az elmúlt évben bekövetkezett tűzeseteket, beavatkozást igénylő eseményeket ismertette a jelenlévőkkel.

Krám István

A Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Krám István is jelen volt a közgyűlésen, aki megköszönte mindenkinek azt a támogató munkát, amivel segítik a tűzoltóállományt, hiszen Hódmezővásárhely és Szentes járásban is lehet számítani a mindszenti önkéntesekre. Emellett bejelentést is tett, hiszen megjelent egy pályázati kiírás, összességében 750 ezer forint értékben, melyre április 24-ig lehet jelentkezni.

Zsótér Károly, Mindszent Város polgármestere is megköszönte a tagok munkáját. „Ha baj van ők jönnek és igen gyorsan megkezdik a segítségnyújtást, majd ha kiérkeznek az illetékes szervek segítséget nyújtanak számukra. Helyt állnak a családjukban, a munkahelyükön, emellett önkéntesként segítenek a mindszentieken. Ez példaértékű” – fogalmazta meg a polgármester.

Azok a tűzoltók, akik a szolgálatuk alatt kerek évfordulót értek el, ők emléklapot vehettek át ezen a közgyűlésen. Bacsa Mihály 55 éves szolgálatért, Szép László 40 éves-, Kis Béla 20 éves-, Nagy Róbert 15 éves-, és Bódi Attila szintén 15 éves szolgálatért vehetett át egy oklevelet. Ezt egy vacsora követte, ahol a Bacsa Mihály által készített sertéspörköltet fogaszthatták el a jelenlévők.

Az idei év tervei között szerepelnek a hagyományos események megrendezése, mint például május elsején a családi nap, ahol Szent Flóriánról emlékeznek meg, vagy a billiárd verseny, és a karácsonyi ünnepség. Emellett részt vesznek majd Muzslyán az önkéntes tűzoltó testület közgyűlésén, akikkel az idei évben a 20 éves együttműködést is megünnepelik majd. Április végén szeretnék kifesteni a garázst, májusban pedig tűzoltóversenyeken kívánnak részt venni. A mindszenti Önkéntes Tűzoltó Egyesület idén ünnepeli 115 éves fennállását, tehát augusztus elején egy kiállítást és bemutatót is rendeznek a Tűzoltószertárban és környékén, melyen részt vesznek majd vendég egyesületek is.

 

RV