A verseny keretén belül évről-évre a diákok felfedezhetik, bebarangolhatják Franciaország vidékeit. Ott lehetnek az Eiffel-torony tövében, a Loire-völgyében kalandozhatnak, de akár választhatják a tengerparti tájakat is.

Idén az utóbbira esett a szervezők választása: a francia Riviéra, vagyis az Azúr-part (franciául Côte d’Azur), valamint Provence volt a témája a 24. „Ismerd meg Franciaországot” vetélkedőnek. A természeti kincseken túl az általános és középiskolás csapatoknak tisztában kellett lennie a térség történelmével, kultúrájával, illetve gasztronómiai tudásukról is számot adhattak.

Szalai Tünde

A feladatokat Szalai Tünde, a Corvin Mátyás Szakképző Iskola tanára állítja össze évek óta. „Nagyon nívósak. Nagyon lelkiismeretes, lelkes alapító tagunk Tünde. Ő is nemcsak, hogy beszél franciául, hanem imádja ezt a kultúrát, ahogy mi is itt mindannyian, akik szervezzük” – mondta dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona, a Magyar-Francia Baráti Társaság vezetője.

Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona

Ebben az évben a szervezők azt kérték a versenyzőktől, hogy készítsenek egy képzőművészeti alkotást a francia Riviéráról, illetve egy képzeletbeli riportot a vidék egy jeles tagjával.

Vági Vivien, Fehérvári Marcsi, Lengyel Levente, Sándor Adrienn és Pocsai Anna

A Varga Tamás Általános Iskola csapata (név szerint: Pocsai Anna, Vági Vivien, Fehérvári Marcsi, Lengyel Levente és Sándor Adrienn) D’Artagnant választották erre a célra. A csapatból hárman már előző években is részt vettek a versenyen, és akkor olyan jó élményekkel gazdagodtak (ráadásul akkor a második helyen végzett a csapat), hogy az idén, ugyan más felállásban, de újra belevágtak.

Érdekesség, hogy az iskolájukban nincs francia nyelvoktatás, egyikük sem tanul az iskolai kereteken kívül sem franciául, a verseny hangulata azonban olyan csábító a gyerekek számára, hogy szívesen vállalják a felkészüléssel járó plusz tanulást is.

A fenti példa is bizonyítja, hogy nem szükséges (persze nem is hátrány) a nyelv ismerete ehhez a megmérettetéshez. Az idén összesen 17 csapat jelezte részvételét. Délelőtt az általános iskolások (a Varga Tamás Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, valamint a Németh László Általános Iskola és Gimnázium csapatai) járták végig az Azúr-partot, míg délután a középiskolások (Németh Lászlóból és Bethlenből érkeztek) versenye zajlott.

ÉR.

A Magyar – Francia Baráti Társaság 2017. március 25-én, szombaton 24. alkalommal rendezte meg az „Ismerd meg Franciaországot!” városi vetélkedőt. A Fekete Sas különtermében megtartott verseny eredményei:

 

Általános iskolák:

1.Varga Tamás Általános Iskola csapata: Sándor Adrienn, Pocsai Anna,Vági
Vivien,Fehérvári Mária,Lengyel Levente (felkészítő tanár: Barna Ágnes)

2.Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata: Tápai Valér, Horváth László,Szabó
Dénes,Kiss Gábor (felkészítő tanár: Kun Márta) )- holtversenyben a

2.Németh László Gimnázium és Általános Iskola csapatával: Molnár Kata,Lévai
Lili, Molnár Adél, Berlei Nóra Lili,Pillér Petra(felkészítő tanár: Bucsány Barbara)

3. Németh László Gimnázium és Általános Iskola csapata: Cseri Luca, Bugnó Gréta,
Borsodi Máté,Ocskó Balázs,Kasza Fanni(felkészítő tanár: Borbásné Sajti Emese)

 

Középiskolák:

1.Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata: Budincsevich Anna, Nagy
Idikó,Szabó Zsófi,Torma Bianka,Varga-Tóth Anna (felkészítő tanár: Kun Márta)

2.Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata: Kasza Lénárd, Kis Norman Imre
Szuromi Erhard, Bihacsy Balázs, Ditrói Krisztina (felkészítő tanár: Kun Márta

3.Németh László Gimnázium és Általános Iskola csapata: KésmárkiVanessza, Nagy
Diána,Kisházi Panna,Molnár Sára (felkészítő tanár: Fekete-Nagy Katalin)