Még tavaly decemberben lemondott tisztségéről a nagylaki polgármester, Gyarmati András. A mandátuma 2016. december 29-én lejárt, s azóta Locskai Zoltán alpolgármester látja el az ügyvivő teendőket a község élén. A törvény szerint időközi választást kellett kiírni Nagylakon, melyet március 26-án, vasárnap tartanak. Ezen – három másik jelölt mellett – a jelenlegi alpolgármester is indul. Kedd este a község nemrég felújított művelődési házában Lázár János tartott lakossági fórumot, melyen bejelentette: Locskai Zoltánt támogatja. A miniszternek, a térség országgyűlési képviselőjének az ezzel kapcsolatos gondolatait itt hallja:

##audio:3764##

A fórumon kérdéseket is feltehettek a jelenlévők. Egyetlen egy hangzott el, a kérdező a községet elkerülő utakról érdeklődött. – Annak ellenére, hogy az állam 65 milliárd forintjából megépült az M43-as, számos esetben továbbra is nagy kamionforgalom zúdul a községre, ami abból adódik, hogy Románia nem tagja a schengeni egyezménynek, így számos áruféleséget szállító jármű csak a nagylaki régi határátkelőt veheti igénybe – mondta Lázár János. A politikus kifejtette: két elkerülőre van szükség, az egyik a község és a határ között, a másik pedig Nagylak és Magyarcsanád között. A sürgősebb az, ami közvetlenül a határtól terelné el a kamionokat, ezért ezt építik meg előbb.

– A határ közelsége miatt Nagylaknak többet kell tűrnie, ezért többet is érdemel – folytatta Lázár János. A miniszter elmondta, eddig igen sok állami támogatás érkezett a községbe, amit a jövőben több is követni fog. A politikus megemlítette a fórumnak helyet biztosító művelődési ház felújítását is, a beruházás finanszírozására 50 millió forintot kaptak a nagylakiak. Lázár János arról is beszélt, hogy ezen térség fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy Nagylak összefogjon a két közeli településsel, Apátfalvával és Magyarcsanáddal.

Országos, sőt, nemzetközi ügyek is szóba kerültek a nagylaki fórumon. Így például a Heineken és egy kis székelyföldi sörgyár vitája, illetve az ezzel kapcsolatos önkényuralmi jelképek használatával foglalkozó törvénytervezet. A Parlament elé többek között Lázár János is benyújtotta ezt a tervezetet, mely betilthatóvá tenné ezen jelképek kereskedelmi célú alkalmazását. Erről is beszélt a politikus Nagylakon, melynek részletét itt találja:

##audio:3763##

Munkatársunktól. K.