A programok szervezésében partnerre lelt a szövetség, méghozzá az Egészséges Vásárhely Programmal, akik ezúttal a termet biztosították a mozogni vágyó nyugdíjasok részére.  A téli időszakban 1-2 alkalommal össze szoktak gyűlni a Balogh Imsi Sportcsarnokban, és tornatermi sportfoglalkozásokon vesznek részt. Az év többi részében – minden hónap első csütörtökön – a Hódtói Sporttelepen 50-100 nyugdíjas vesz részt, külsős oktató, vagy testnevelő tanár által vezetett gyakorlatokon, de van, hogy saját maguk vezetik ezeket a foglalkozásokat. Van egy kialakult menetrend, mely különböző tornagyakorlatokból, ügyességi feladatokból áll. Ezeket kell elvégezniük a nyugdíjasoknak. Évente kétszer kerékpártúrát szerveznek Mártélyra. Oskovics György, a szövetsége elnökétől megtudtuk, azért oda szeretnek menni, mert a bicikliút egy védett helyet biztosít arra, hogy nyugodtan, kényelmesen kijussanak a Tisza parti településre. Akik kimennek, plusz egy gyalogtúrán is részt vehetnek, mely a mártélyi holtágtól, a tanösvényen keresztül, egészen az élő Tiszáig vezet.

Kun Jánosné

„Rám fér egy kis mozgás és nagyon szeretek járni ebbe a közösségbe. Tornázni és táncolni is járok minden héten, tehát a mozgás jelen van az életemben. Egy kis felfrissülést és jó hangulatot várok ettől a mai alkalomtól” – ezt Kun Jánosnétól, az egyik résztvevőtől tudtuk meg, még a torna megkezdése előtt.

Gyulafalvi Károlyné Koncz Márta

Gyulafalvi Károlyné Koncz Márta nem régiben végezte el az EVP-nél a segítő tanfolyamot. „Négy idős segített van, akinél nap, mint nap megfordulok és a gondjaikkal, problémáikkal, örömeikkel együtt érezve, beszélgetünk egy jót” – mondta el a nyugdíjas tanító néni, aki ennek a tevékenységének köszönhetően kapott meghívást, hogy tartson egy vidám tornát a nyugdíjasoknak. Ezúttal is önkéntesként vett részt és nagyon nagy izgalommal várta ezt az első alkalmat. Úgy igyekezett összeállítani a programot, hogy az legyen színes, kellemes és jó szívvel teljesíthető, és persze nem megterhelő a nyugdíjasok számára. Hatvan virágot készített el a héten, ami valóban színessé tette a gyakorlatsort, hiszen a zsámolyokat megkerülve, „el kellett ültetni” a virágokat, azaz beleszúrni egy zsírpapírral lefedett dobozba.

A következő feladatban mindenkinek hátra, a nadrág korcába kellett beletűznie a virágot, amit meg kellett szerezniük a többieknek. Így a kergetőzés során, aki a legtöbbet összegyűjtötte, az győzött. De csomókötés és további sorversenyek is szerepeltek a palettán.

Oskovics György

„Azért kell a nyugdíjasokat mozgásra késztetni, hogy ne a tv előtt üljenek, hanem tegyenek magukért. A szövetségnek pedig olyan programokat kell szervezni, ami ezt szolgálja. Legyen az sportvonal, vagy akár kulturális és egyéb önképzőköri tevékenység, mi  arra törekszünk, hogy bemutatkozási lehetőséget, vagy mozgást biztosítsunk a tagjaink részére” –  mondta el Oskovics György, a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség elnöke.

 

RV