Mártély minden szempontból érdekes. Maga az üdülőterület a hullámtérben található, illetve egy olyan országos jelentőségű természetvédelmi területen, mint a Mártélyi Tájvédelmi Körzet. Fontos a turisztika, hiszen ez tűnik fel először, de a táj hátterét alapvetően a természeti étékek adják. Az üdülőterep gondozásának mindig egyeznie kell a természetvédelmi törekvésekkel. A téli időszakban a fák ápolása és az erdőművelés zajlott, mely jelentősen hozzájárul a táj egységes képéhez. Az üdülőterületen a száraz ágak nyesése, a fák fiatalító vágása, a kidöntésre érettek eltávolítása tartozik a feladatok közé. Ez most lezárult.

A tavaszi törekvések közé tartozik a tanösvények karbantartása. A turisztikai információs táblák ilyenkor újra visszakerülnek a helyükre. A természetvédelmi területkezelés természetesen az állatvilágot sem hagyja magára. Mártélyon az állandó madárdal annak 100-150 fajnak köszönhető, amelyek itt fellelhetőek.(Magyarországon összesen 400 madárfaj található, így az, hogy ennek a negyede megjelenik egy 2000 hektáros tájvédelmi körzetben, az nagyon jónak számít.) A területet alapvetően vizes élőhelyként kell megőrizni, így a vízi madarak megfelelő élőhelyét biztosítani kell.  Amikor a cikk íródik, épp egy tengelic és egy erdei pinty énekel a háttérben, ők az erdei madarak táborát erősítik. Nekik is a változatosság fenntartása szükséges ahhoz, hogy továbbra is itt élhessenek.

A változatos élőhelyről Albert András, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre nyilatkozott:

##audio:3748##

A tájvédelmi körzetben fontos szerepük van a csülkös vadaknak, illetve a halgazdálkodásnak is. A törpeharcsát, az amurt, és egyes busa fajokat például szervezetten ki kell fogni, ugyanis nagy számban ők nem kívánatos szereplői az életközösségnek. A halgazdálkodó dolga, hogy horgászattal szinten tartsák az életközösséget, amennyit kifognak, ugyanannyit telepíteni is kell. Vaddisznóval, nyúllal, de őzzel is összefuthatunk egy-egy mártélyi séta alkalmával. Fontos tudni, hogy ez az állatok nincsenek hozzászokva az ember közelségéhez, így hanyagoljuk a kiabálást, vagy azt, hogy megijesszük őket, akár autóval, akár gyalog közlekedünk.

Tanácsok a turistáknak, hogy a táj szépsége megmaradjon:

##audio:3749##

A táj megfelelő minőségének fenntartásában többen vesznek részt. A természetvédelmi területkezelő mellett a hódmezővásárhelyi és a mártélyi önkormányzat, a Mártélyi és Csongrádi Horgászegyesület, az erdőgazdálkodó és a vadgazdálkodó is részt vesz a munkában. Ide tartoznak még a mezőgazdászok, akikkel részben, mint földtulajdonosok, részben, mint haszonbérlőkkel működnek együtt.

(Érdekesség, hogy a képen látható nyárfákat gallyazni kell, ugyanis ha nem, a nagy súly alatt összeroskad a fa, a gallyakat pedig több célra fel lehet használni, régebben a kosárfonás fő eszközei voltak)

A látogatóknak érdemes felfedező túrákra indulni, nem csak gyalog, hanem kerékpárral is. Kifejezetten erre épülő turizmus van Mártélyon. Az üdülőtelepről kiindulva a csónakkölcsönzés is elérhető, ugyanis horgász ladikkal a holtág távolabbi területei is megfigyelhetőek. Gyalogosan a Tiszai tanösvény különböző pontjain vissza lehet fordulni, tehát el lehet dönteni, hogy egy órát, vagy három órát szeretnénk sétálni, illetve egyik, vagy másik végét tekintjük –e meg, ugyanis a természet mindig másik arcát mutatja meg nekünk.

sk