A cigányság világnapja alkalmából a makói roma nemzetiségi önkormányzat a hétvégén érdekes programokkal várta az érdeklődőket. A Korona Konferenciaközpontban szombaton zenés estet szerveztek, melyen fellépett Kínyó Kata, Lakatos Roland és Dömötör Márk, a talpalávalóról pedig egy Dombóvárról érkező zenekar gondoskodott.

A vendégeket Gilingerné Ráday Krisztina, a roma nemzetisági önkormányzat elnöke és dr. Sánta Sándor köszöntötte. A települési képviselő nem üres kézzel érkezett, hanem hatalmas, 5 literes pezsgőkkel. A palackok kinyitása sem volt egyszerű feladata, hiszen a szénszavas nedű óriási erővel tört elő, szinte beterítve mindent. Az amúgy is jó hangulatot ez csak fokozta, az emberek nevetve ugrottak félre a pezsgőeső elől.

Az estre eljött Ferenczi Ferenc is. A tiszaszigeti polgármestertól megtudtuk, hogy a községben igen jó kapcsolatot ápol a nemzetiségi és a nagy önkormányzat. Számos közös programot szerveznek, melynek elsődleges célja, hogy összehozza a szigeti közösséget. A példaértékű összefogás részleteit Ferenczi Ferenctől itt hallja:

##audio:3751##

Természetesen a jókedvhez az is kell, hogy ne éhesen mulasson a vendégsereg. A Koronában szombat este az ételekből sem volt hiány. A vegák kifejezetten rosszul jártak volna, ha itt akartak megvacsorázni. Ugyanis a roma étkek nélkülözhetetlen alapeleme a hús. Az egyik legfinomabb bográcsosuk a cigánykáposzta. De miben is tér el a roma töltött káposzta a többitől? Ezt a kedvünkért Dömötör József árulta el, íme:

##audio:3750##

Munkatársunktól. K.