A kiállítás sorozat 2016. július 15-én, a 170 éves Pest – Vác vasútvonal elindítása emlékére jött létre. A tárlat első helyszíne Vác volt, majd Sződligeten, Kismaroson és Budapesten is bemutatták a tárgyakat. A záró állomás Hódmezővásárhely, ahol a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lehet megtekinteni a muzeális darabokat.

A kiállítás szombaton nyílt meg, ahol Varga Anikó, a BFMK igazgatója elmondta, hogy a fontosnak tartják, hogy a különböző színházi előadások mellett kiállításokkal is kedveskedjenek a vásárhelyi közönségnek. A vasúttal kapcsolatos tárlatok mindig nagy sikerrel zajlanak, így idén tavasszal is a síneken haladó járműveké a főszerep egy hétig.

Varga Anikó

A vasút kedvelő közönség láthat menetjegy kiadó gépeket, régi vasúti kocsi táblákat, iratokat, fényképeket és igazolványokkal is lehet találkozni.

Magam is a MÁV-nál dolgozok. Sokan mondják, hogy a vasutas szereti, amit csinál. Én is közéjük tartozom. A kiállított tárgyakat 2007 óta gyűjtöm, és azóta is folyamatosan bővül a repertoár. Sok helyről lehet beszerezni ezeket a dolgokat, más gyűjtőktől, internetről, illetve a vasútnál is sok régebbi tárgy fellelhető.” – nyilatkozta Nehéz György magángyűjtő, a kiállítás tulajdonosa.

Nehéz György

A megnyitón már a bejáratnál kedves hölgyek fogadták az érdeklődőket, és egy régi menetjegyet kaptak, hogy biztos mindenki elkerülje a büntetést. Természetesen érvényesítették is a menetjegyeket, amik két napig érvényesek, és oda-visszaútra szólnak.

Szeretjük a vonatokat nagyon. Sajnos nem sokat szoktunk utazni rajtuk, de szeretnék egyre többet. A legjobban a mozdonyok tetszenek, főleg amikor dudálnak. Szeretnénk mi is vasutasok lenni, ha nagyok leszünk.” – tudtuk meg Balázstól és Ádámtól.

Balázs és Ádám

Külön érdekesség, hogy a kiállított darabok egy részét ki is lehet próbálni, így bárki válthat magának menetjegyet, és ha csak egy kis időre is, maga is masiniszta lehet. A kiállítás március 26-ig látható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ második emeletén.

Sz.Viktor