A cigányság világnapja alkalmából a makói roma nemzetiségi önkormányzat már harmadik esztendeje szervez különféle programokat. Pénteken a Korona Konferenciaközpont előtt tánccal, énekkel, verssel és hegedűjátékkal várták az érdelődőket. – Az érdekképviselet mellett a legfontosabb feladatunk, hogy megmutassuk, hogy a romák is ugyan olyan értékes tagjai a makói közösségnek, mint bárki más – fejtette ki a nemzetiségi önkormányzat elnöke. Gilingerné Ráday Krisztina ezzel kapcsolatos gondolatait itt hallja:

##audio:3741##

– Nagyon fontos, hogy ápoljuk kultúránkat, hagyományainkat – emelte ki köszöntőjében Czirbus Gábor. Az alpolgármester szerint nagyon jó alkalom ez az ünnep arra, hogy mások is bepillantást nyerhessenek a romák szokásaiba, hétköznapjaiba.

A Forgatós Táncegyüttes autentikus cigánytáncokkal készült a pénteki eseményre. Mezei József hegedűjátékával kápráztatta el a közönséget. Gilinger Boglárka verset szavalt, Kínyó Kata pedig énekelt. A jelenlévők közül többen is dúdolták az ismertebb dallamokat.

Kincses Ferenc, a csanádpalotai roma önkormányzat elnöke szerint példaértékű az, amit a makói roma közösség vezetői tesznek. – Nagyon sok rendezvényük van, amibe bevonják a nem roma lakosságot is, ezzel erősítve az összetartozást – tudtuk meg az elnöktől. Kincses Ferenc beszélt a cigányság világnapjáról is, íme:

##audio:3740##

Munkatársunktól. K.