Szametz András 1810. november 1-én született szűcsmesterséggel foglalkozó családban, és ő maga is szűcs lett a későbbiekben. A 48-as eszmékért lelkesülő iparos pénzé tett vagyonából megszervezte a Bercsényi Szabadcsapatot, és küzdött az összeomlásig. Bár ekkor elszegényedett, mégis volt ereje másokban a hitet élesztgetni.

A politikai élet enyhülésével, 1867 után Hódmezővásárhelyen gomba módra nőttek ki az olvasókörök. Az alföldi városban Szametz András volt a kezdeményező. A város különböző részein olvasóköröket szervezett. Vásárhely első olvasókörének, a Tabáni Olvasókörnek 28 éven keresztül volt az elnöke. Szametz nevéhez köthető még az Szabadság Olvasókör alapítása is.

Az 1848-49-es szabadságharc után nem hurcolták el, hanem továbbra is Hódmezővásárhelyen tevékenykedett, és két évtizedig volt képviselő, tehát politikai pályára lépett.

Szametz Andrásban megtalálhatjuk a vásárhelyi hőst. Példát mutatott abból, hogy hogyan lehet hősiesen, akár az életünk árán is védeni a magyar szabadságot. Nagyon fontos, hogy ez a szabadság mindenki szívében ott legyen, hiszen ha nincs meg bennünk a szabadság iránti vágy, akkor elsüllyedünk a semmiben.” – mondta el Csáki Zsolt Dél-Alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnöke.

Csáki Zsolt

A koszorúzáson felhangzott a Kossuth nóta is, nem is véletlenül. Csáki Zsolttól megtudtuk, hogy a dal egyik versszakát Hódmezővásárhelyen írták akkor, amikor Kossuth a városban járt toborzáson.

“Esik eső karikára,
Kossuth Lajos kalapjára.
Valahány csepp esik raja,
Annyi áldás szálljon raja.
Éljen a magyar szabadság!
Éljen a haza!”

A szöveg arra utal, hogy Kossuth látogatása napján rossz idő volt, és esőben mondta el beszédét a régi Fekete Sas épülete előtt.

Sz.Viktor