– Három esztendeje még csak Földeák központjában, illetve a közeli Kornél-erdőben rendeztük meg a tájékozódási futást, aztán később ezt kibővítettük két makói helyszínnel is, s ennek köszönhetően szombaton már a IV. Földeák – Hagymatikum Kupát tarthattuk meg – nyilatkozta Paskuj Mátyás. A Maccabi Vívó- és Atlétikai Klub Tájlkozódási Futószakosztály vezetője, a versenybíróság elnöke hozzátette: több mint kétszáz versenyő nevezett az ország számos településéről, de jöttek futók Szerbiából és Romániából is. A versenyzők szombat délelőtt a Kornél-erdőben, délután pedig a községben futottak. Vasárnap pedig Makón folytatja a mezőny.

Az erdőben nem csupán egymással, hanem a különböző terepakadályokkal is meg kellett küzdeniük az indulóknak. A jelentős csapadéknak köszönhetően igen felázott a talaj, valamint a nevével ellentétben a Száraz-ér is megtelt vízzel, amin át kellett jutni. Emellett kidőlt fák, sűrű bokrok is nehezítették a pontok megtalálását. Hogy pontosan milyen is volt a kornélos pálya, illetve mit kell ahhoz teljesíteni, hogy valaki elnyerhesse a kupát, azt Paskuj Mátyástól itt hallja:

##audio:3701##

Hegedűs Péter a Hódmezővásárhelyi Tájfutó Klub versenyzője. – Mikor második osztályos lettem, akkor kezdtem el a tájfutást, egy vásárhelyi sportágválasztón találkoztam vele először, nagyon megtetszett, így kipróbáltam, s azóta is űzöm – tudtuk meg a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola nyolcadikosától. A 15 éves Péter szerint az benne a legjobb, hogy igen izgalmas terepen futni és közben tájékozódni egy kis térkép segítségével. – Szombaton délelőtt 2,6 kilométeres távot kellett az erdőben megtennünk, a kategóriámban harmadikként indultam, de elsőként értem a célba, ez persze nem jelent még semmit, hiszen nagyon sokan futottak – tette hozzá mosolygva a fiatal versenyző.

Hegedűs Péter

Nem csupán gyerekek, fiatalok, hanem az idősebb korosztály is képviseltette magát. Köztük volt Szalóki Rezső is. – Mátrafüreden lakom, s a Gyöngyösi Tájfutó Klub színeiben indultam most már harmadszorra ezen a kupán – mondta a 65 éves férfi. Mikor és miért kezdett el ezzel a szép sportággal is versenyszerűen foglalkozni Szalóki Rezső, illetve mennyivel másabb sík terepn futni, mint a hegyekben, azt tőle itt hallja:

##audio:3700##

Munkatársunktól. K.