Még március 4-én – azonnali hatállyal – bezárták a makói kórházat kanyaró megbetegedésk miatt, s ez a gyermekorvosi ügyeleti rendszerben is változást okozott. Ennek a részleteiről tájékoztatta pénteken a városházán a sajtó képviselőit Farkas Éva Erzsébet polgármester, dr. Czanik Sarolta gyermekgyógyász és Bozsár József, a makói mentőállomás ügyeletvezetője.

A gyermek és felnőtt ügyeleti alapellátás a Makói Kistérség Többcélú Társulás keretein belül történik. – A délutáni összevont gyermekorvosi rendelés a kórházban zajlott, de az intézmény bezárása miatt át kellett helyezni, így mostantól a Hollósy Kornélia utca 2/a alatti rendelőben várják 16 és 20 között a kis betegeket és szüleiket – nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester hozzátette: a most meghosszabbított ügyeletet és annak finanszírozását a város biztosítja. A változás lényegét Farkas Éva Erzsébettől itt hallja:

##audio:3694##

– A szülők megnyugtatása érdekében mondom, hogy járványról nincs szó – fejtetteki dr. Czanik Sarolta. A gyermekgyógyász arról is beszélt, milyen védelemben is részesülhetnek és hány éves kortól a kis betegek. Arra az újságírói kérdésre, miszerint minden gyermek kapjon védőoltást, azt a választ adta, hogy csak annak kell, aki bizonyítottan kanyarós beteggel érintkezett. A védelemről, az oltásról a doktornő így fogalmazott:

##audio:3695##

A hétvégi gyermekorvosi ügyelet eddig reggel 8-tól délután 4-ig tartott, amit szintén meghosszabbítottak. Szombaton és vasárnap, valamint az ünnepnapokon (legközelebb március 15-én) ugyancsak 20 óráig várják a Hollósy Kornélia utcában a betegeket. – A kanyarós megbetegedések óta a betegszám az ügyeleten jelentősen nem ugrott meg – tudtuk meg Bozsár Józseftől. A mentőállomás ügyeletvezetője kiemelte: abban az esetben, ha a szülő úgy gondolja, hogy gyermeke este 8 óra után is akut ellátásra szorul, akkor nyugodtan behozhatja a felnőtt ügyeletre.

Munkatársunktól. K.