A Gondozási Klub minden hónapban tart egy beszélgetős délelőttöt, amikor megvitatják az adott időszak népszokásait, hagyományait, illetve szó esik a kiemelt névnapokról is.

A március az első tavaszi hónap, amikor a természet felébred a téli álmából. Harmadik hónapunk, ősi magyar nevén Kikelet hava, de a népi kalendáriumban Böjtmás havaként is említik.  A tavasz első hónapjáról azt mondják: „Ha böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves”, azaz esős áprilist jelez a csapadék nélküli március. A hiedelmek szerint ez a hónap rámutat az egész esztendőre is, a néphit szerint amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is. Nevét Marsról, a háború római istenéről kapta.

A március hónaphoz tartozó hagyományok nagy részét már nem gyakoroljuk Mártélyon. Kivétel ez alól például a nőnap. Az viszont fontos, hogy a hagyományokat ne felejtsük el. Ezekben az összejövetelekben nekem az tetszik a legjobban, hogy az idősek el tudják mondani, hogy az ő fiatal korukban milyenek is voltak ezek az ünnepek.” – mondta el Farkasné Szilárd Ágnes, a Mártélyi Gondozási Klub gondozója.

Farkasné Szilárd Ágnes

Ágnes hozzátette, hogy a település férfijai idén is kitettek magukért nőnap alkalmából, ugyanis tortát sütöttek, amivel megkínálták a hölgyeket.

Fiatal koromban a nőnap hasonlított a Húsvéthoz. A férfiak lovas kocsin, zenekarral járták végig a falut, és köszöntötték a nőket, mi pedig kiflivel, kaláccsal, pogácsával kínáltuk őket. A március régen is és most is a tavasz kezdetét jelzi. Én is ki szoktam menni a kertbe ilyenkor, és gondozom a virágaimat. A kedvencem a piros vagy bordó rózsa, de az összeset nagyon szeretem, és a hóvirágtól kezdve, a rózsán át a krókuszig minden van a kertemben.” – mesélte Lugosi Ferencné, Kati néni.

Kati néni

 

Sz.Viktor