Lázár János visszautasított minden olyan véleményt, amely megkérdőjelezte az atomipari szakmában felhalmozott tudást és a szakterülettel foglalkozó akadémikusok és tudósok állásfoglalásait, akik támogatták az atomenergia további hazai felhasználását. Ugyanis ezeknek köszönhető, hogy az atomerőmű kilowattonként 11 forintért képes előállítani az áramot, amelyet a lakosság 36 forintért vásárolhat meg. Németországban, ahol az alternatív módszereket alkalmazzák az atomerőművekkel szemben, a fogyasztók 90 forintot fizetnek ugyanennyi áramért, amely 21 forintnyi állami támogatást is tartalmaz. Paks ellenzőnek azt is meg kell mondani, hogy ezt kinek az adójából fogják majd finanszírozni – mutatott rá a miniszter.

Lázár János emlékeztetett: az LMP a paksi beruházás ellen kampányolt 2014-ben, és alig jutott be a Parlamentbe az atomerőmű és az olcsó áram elleni programjával. Ezzel szemben a Fidesz az atomerőművi kapacitás fenntartása mellett szólt, hogy a villamos energia felét Paks termelje meg, és ezt a később a parlamentben széles körben megvitatták és a határozatot az országgyűlés több mint kétharmada el is fogadta.

– A szocialistáknak savanyú a szőlő – tette hozzá Lázár János, emlékeztetve, hogy az MSZP 2008-ban francia befektetőnek privatizálta volna Paksot, azonban a jelen kormány az állami kézben tartásról döntött.

2013 novembere óta öt eljárás keretében vizsgálta az Európai Bizottság a paksi beruházás. Ezek során megállapították, hogy biztonságos lesz az erőmű, volt joga Magyarországnak Oroszországgal szerződni és beszerzéseket eszközölni, és a mai döntés szerint az uniós versenyjognak megfelelő a beruházást.

A miniszter hangsúlyozta: az elmúlt három évben Magyarország és az Európai Unió konstruktív, korrekt gazdasági tárgyalásokat folytatott, amelyben kiderült: a magyar államnak megéri megvalósítani a beruházást, amelyet piaci befektetőnek a mindössze egy százaléknyi haszon miatt nem lenne rentábilis. Az Európai Bizottság döntése arról szól, hogy ha Magyarország megvalósítja a beruházást, akkor úgy biztosít olcsó áramot, hogy közben még a hitel költségeit is ki tudja termelni. Mivel Magyarország nem részvénytársaság, nincs szüksége extraprofitra, viszont olcsó áramra – tette hozzá Lázár János – mindannyiunknak szüksége van.

Paks biztonságos, környezetbarát és nem jelent kényszerpályát

A plenáris ülésen azonnali kérdésre válaszolva Lázár János kijelentette: az atomerőmű megújításával nem erősödik az Oroszországtól való függőségünk, az az erőmű hiányában erősödne. Mint kifejtette, ha nincs atomenergia, akkor több gázt kell vásárolnunk, azt pedig csak az orosz piacról tudjuk beszerezni, ráadásul ma az atomerőmű szennyezi legkevésbé a környezetet. Amerikában száz, Nyugat-Európában 115 atomerőmű szolgáltat áramot, ez csak nekünk ne lenne jó – tette fel a kérdést a miniszter, hozzátéve: az elhasznált fűtőelemeket Oroszország visszafogadja. Az erőműhöz szükséges üzemanyagot viszont bárkitől vásárolhatunk, nemcsak az orosz partnertől – mutatott rá Lázár János.

Az energiapiacon nem vagyunk kényszerpályán az erőmű miatt – mutatott rá a politikus, kifejtve: Paks a szükséges áram felét előállítja, a többit importáljuk, viszont ha nem lenne Paks, az igazi kényszerpálya az lenne, hiszen a teljes energiaszükségletet importból kellene fedeznünk – különösen annak szemszögéből, hogy rövidesen más erőműveinkben meg kell szüntetni a termelést.

A beruházás finanszírozása pedig nem jelent kockázatot – fogalmazott a miniszter, hiszen ma képesek lennénk azt magunk is kifizetni, vagy ha szükséges, kiváltani a hitelt.  Az orosz technológiát pedig az Európai Bizottság megbízhatónak és az uniós sztenderdeknek megfelelőnek minősítette.

A kétharmados védettségű kastélyokhoz nem akarnak hozzányúlni

– Közérdek, hogy a köz- és magántulajdonban lévő műemlékeink folyamatos felújítás alatt legyenek – fogalmazott azonnali kérdésre reagálva Lázár János. Számbavételre kerültek a magántulajdonban lévő műemlékek, és a képviselők többsége támogatta a magántulajdonú műemlékek felújításához kapcsolódó adókedvezményeket. 27 éve konszenzus van abban, hogy a nagy értékű kastélyok állami tulajdonban maradjanak – tette hozzá -, kétharmados törvény melléklete rögzíti ezek listáját. Azonban hozzátette: ez felelősség az állam számára, hiszen a karbantartás és állagmegóvás feladata is a tulajdonosé. Ráadásul vagyonhasznosításra is legfeljebb két évtizedre adhatók ezek az ingatlanok, ám erre sem volt érdeklődés a szükséges összeg és a viszonylag rövid idő miatt.

– Nem tudok olyan szándékról, hogy a kiemelt védelem alatt álló ingatlanokat valaki meg akarná vásásrolni – jelentette ki Lázár János, ráadásul a magánosításhoz kétharmados támogatásra van szükség. A geszti kastély – amelynek sorsáról holnap dönt a Ház – a református egyház kezében az államnál jobb helyre kerül – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a fóti és a bicskei kastélyban lévő intézményekben állami gondozottként élő gyermekek családokhoz kerülhessenek az EMI szakmai programja szerint a következő két évben. Ezek az ingatlanok – fogalmazott a tárcavezető –egyébként a gyermekvédelem céljaira nem alkalmasak.

Lehetőleg hazai cégek végezzék az itthoni fejlesztéseket

– Az ország vállalkozásainak vezetői különböző pártállásúak, az egyik az MSZP-t, a másik a Jobbikot, a harmadik a Fideszt, de lehet, hogy vannak az LMP-t, vagy a KDNP-t támogató vállalkozók is – fogalmazott azonnali kérdésre reagálva a Lázár János, leszögezve: nem híve, hogy világnézete miatt a Parlament elé citáljanak egy-egy vállalkozást. Mint kifejtette, a Soros György által támogatott Korrupció Kutató Intézet 66 céget, az MGTSZ csoportot vizsgálta, amely a 2014-es közbeszerzéseknek mindössze 0,5 százalékát nyerte el – 99,5 százalékát viszont nem ez a csoport. Jó lett volna – tette hozzá a miniszter -, ha a mai ellenzék akkor is felállt volna, amikor a Strabag ezermilliárdos fejlesztést nyert el. Lázár János hozzáfűzte: fontos nemzetpolitikai cél, hogy a hazai fejlesztéseket lehetőleg magyar vállalkozások valósítsák meg.

Arnay