Az adat élénkülést mutat a tavaly decemberi 2,8, illetve 3,3 százalékos emelkedés után. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A növekedés 43 hónapja, 2013. közepétől megszakítás nélkül tart. A januári kiskereskedelmi forgalom részletes adatait március 23-án közli második becslésében a KSH.

Biztatóan indult az év a kiskereskedelemben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte: januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,7, naptárhatástól megtisztítva 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az adat élénkülést mutat a tavaly decemberi 2,8, illetve 3,3 százalékos emelkedés után.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a tavalyi növekedés idén januárban is folytatódott a kiskereskedelmi forgalomban. Hozzátette: összességében bíztató az év első hónapjában látott teljesítmény, azonban ennél többre lesz szükség ahhoz a következő hónapokban, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme magasabb fokozatba kapcsoljon. Várakozásuk szerint idén 3,4 százalékkal nőhet a GDP, aminek gerincét a háztartások növekvő fogyasztása adhatja.

A kereslet-vezérelt növekedés a fogyasztói árakra is hatással lesz, amelyek gyorsabban fognak emelkedni idén. A tavalyi 0,4 százalékos rátát követően, idén 2,5 százalékos lehet az infláció – fűzte hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kifejtette, hogy bár részletes adatok még nincsenek, mind a három fő termékcsoport, az élelmiszerek, a nem élelmiszer jellegű termékek és az üzemanyagok kereslete hozzájárult a bővüléshez. Az elemző jó kezdetnek nevezte az elért növekedést, ugyanakkor az elemzők kissé magasabb, 4 százalékos növekedést vártak a naptárhatástól megtisztított adatban.

A lassulást magyarázni lehet az elhalasztott fogyasztással, és így lehetséges, hogy az árúk helyett a szolgáltatásokon lesz a hangsúly a GDP-ben. Meglepőnek nevezte, hogy az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal emelkedett az értékesítés, mivel az árak jelentősen emelkedtek januárban – mondta.

NGM: 43 hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

Magyarországon folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése, 43 hónapja folyamatosan bővül a fogyasztás – mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal kiskereskedelmi adataira reagálva.

A helyettes államtitkár szerint a kiskereskedelmi forgalom emelkedése mögött kormányzati intézkedések húzódnak meg.Ezek között említette, hogy bővült a foglalkoztatás, 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, 4,3 százalék alá csökkent a munkanélküliség, a nettó bérkiáramlás pedig a bruttót meghaladó ütemben nőtt.

Az NGM helyettes államtitkára rámutatott arra, hogy januárban az élelmiszerek, és a nem élelmiszeripari termékek forgalmának vártnál nagyobb növekedése azt mutatja, van még erő a magyar háztartásokban.Marczinkó Zoltán szólt arról, hogy tavaly a kiskereskedelmi statisztikába nem tartozó személygépjármű-értékesítés közelítette a 100 ezret, ezzel az elmúlt évek legjobb eredményét realizálta a személygépjármű kereskedelem.

A 2016-ban kiadott lakásengedélyek száma 250 százalékkal meghaladta a 2015. évit, a belföldi vendégéjszakák száma 8,5 százalékkal nőtt. A helyettes államtitkár elmondta: az idén a kereskedelem további növekedésére számítanak, 2017-ben emelkedik a minimálbér és a garantál bérminimum, aminek 2018-ra is lesz hatása.

Forrás: hirado.hu