20:11: Vége a közgyűlésnek, zárt ülésen tárgyalnak a képviselők.

20:05: Támogatja a grémium a Vásárhelyi Látóhatár idei két megjelenését, valamint a Kertvárosi Olvasókör kérelmét.

20:03: Az első világháború centenáriuma alkalmából pályázatot írtak ki első világháborús hadisírok felújítására. A vásárhelyi önkormányzat az Arany utcai temetőből 10 katonasírt helyezne át a Kincses temetőbe, így a város pályázik a felhívásra.

19:59: Újabb két telekre pályáztak Új-kishomokon, így a 19-ből 17 terület már elkelt – hangzott el az ülésen.

19:50: Idén lejár a strand ügyvezető igazgatójának mandátuma, ezért új pályázatot kell kiírni. Dr. Szabó Pál szerint az idegenforgalmi turizmus fellendítése is legyen az intézményvezető feladata. A testület megszavazta a pályázat kiírását.

19:42: – 1894-ben épült a Városháza, amin azóta nem történt korszerűsítés. A rekonstrukciót részben kormányzati, részben önkormányzati forrásból idén már elkezdik. A több mint 7 ezer négyzetméter alapterületű épület 6-8 év alatt újul meg teljesen. Ez idő alatt a belső fűtési rendszer, a díszterem, a 9 ezer négyzetméteres homlokzat és az informatikai rendszer is megújul, a beruházás 2,9 milliárd forintba kerül – tájékoztatott Mucsi László.

19:41: Idén április 24 és 25 az óvodai beiratkozások ideje Vásárhelyen – határozott a grémium.

19:38: Az önkormányzati mélygarázst bizonyos fiatal csoportok nem rendeltetésszerűen használják, hanem ott görkorcsolyáznak, gördeszkáznak és rollereznek. A testület megszavazta: a jövőben ezt szankcionálni lehet.

19:35: Folytatódik a közgyűlés.

18:51: Szünet.

18:50: Elfogadták az intézmények beszámolóját és 2017-es munkatervét.

18:33: Vágó János (Fidesz) képviselő, a Péczely zeneiskola igazgatója: úgy látja, a Bessenyei teljesen kihasznált, sokszor plusz helyiségre is szükség lenne.

Almási István: a Steinway zongorát mennyire használják?

– Rendszeresen, de nem minden rendezvényre, csak a kiemeltekre adják oda – válaszolt Vágó.

18:25: Mennyire próbál új réteget és huszonéves fiatalokat elérni a Bessenyei? – érdeklődött Lázár.

Varga Anikó: ez nagyon nehéz, de szabadtéri koncertekkel, fesztiválokkal meg lehet őket szólítani. Látványelemekkel lehet segíteni a helyzeten, például elhelyezték a Love Vásárhely táblát, ahol rendszeresen szelfizik az ifjúság.

18:24: Lázár János kérdése Balázs József tankerületi igazgatóhoz: mennyire működik az Emlékpont oktatásba való bevonása?

Balázs József: nyolcadikosoknak és középiskolásoknak folyamatosan tartanak tanórákat az intézményben.

18:18: Lázár János kérdése Nagy Imréhez: nem igazgatói, hanem művészettörténeti szemszögből rendben van a múzeum?

Nagy Imre: felkészült és a szakmájukat szerető emberek dolgoznak az intézményben. Olyan programok vannak, amikért a szegediek is irigykednek. Forráshiány miatt nem lehet külföldi kiállításokat idehozni, de nem is biztos, hogy több tízezres látogatószámot tudnának velük elérni. Ezért inkább helyi, térségi művészek tárlataira specializálódnak, amik rendkívül sikeresek.

2019-ben lesz 150 éve, hogy Tornyai János megszületett. Lázár azt javasolja, hogy a méltó emlékezéshez máris állítsanak fel egy bizottságot a szervezés megkezdése érdekében.

Nagy Imre: erről már megkezdődtek a tárgyalások.

18:07: Lázár János felidézte, hogy milyen vitákkal járt az Emlékpont megépítése. Az intézményt 10 éve adták át, a felújított Tornyai városnegyedet 5 éve avatták. – Nyugodtan kijelenthető, hogy jó kezekben vannak a helyi közgyűjtemények – jelentette ki a miniszter. Úgy véli,  a mai, digitális világban különösen nehéz fenntartani egy-egy ilyen intézményt.

18:05: Dr. Kovács László gratulált és elismerését fejezte ki az intézmények munkájáért. Véleménye szerint ez nem csak a vásárhelyiekre van hatással, hanem a megyére is. A képviselő úgy látja, a város a méretéhez képest kiemelkedő kulturális életet biztosít.

17:53: – A legfontosabb célkitűzésünk az volt 2016-ban, hogy minőségi és kulturált szórakozást biztosítsunk a vásárhelyieknek. Mindig arra törekszünk, hogy az itt élők a település határain belül találják meg a kikapcsolódásukat – mondta Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója. Kiemelte a Hód-Tavi rock csatát, amin a két nap során 2300-an fordultak meg.

Újdonságként nyár esti koncerteket szerveztek, amiket szombatonként tartottak. Ezeken alkalmanként 80-an vettek részt. A Bessenyei kültéri rendezvényeire összesen 33 ezren látogattak el.

17:33: Miklós Péter, az Emlékpont vezetője az intézmény tavalyi programjairól adott tájékoztatást. Többek között megemlékeztek a doni hősökről és a kommunizmus áldozatairól, valamint előadást tartottak a nőnap eredetéről.

Az Emlékpont 2016-ban ünnepelte a tizedik születésnapját. Ennek alkalmából egy 300 szeletes tortát osztottak szét a látogatók között.

– Tavaly 60 éve, hogy kirobbant az 1956-os forradalom és szabadságharc. A jubileum miatt különleges programokat állítottak össze a Nemzeti Emlékezet Hetén – mondta Miklós Péter.

17:21: A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ beszámolója következett. Nagy Imre igazgató elmondta, 2016-ban is több jelentős kiállításnak adott otthont a közgyűjtemény. Fejér Csaba tárlata, valamint a Munkácsytól Tóth Menyhértig kiállítás is megnyílt. Az év nagy kiállításának a Jelet hagyni számított.

Az Alföldi Galériában különlegességnek számított, hogy a három szimpóziumot (festő, fotó, kerámia) egyszerre mutatták be a műkedvelőknek.

17:14: Nagy Ernő (MSZP) képviselő kérdése: az Ipari Parkot érintő felújításról egyeztettek-e az ottani gazdasági szervezetekkel? Van-e arra lehetőség, hogy az elkészült tervekbe betekinthessenek?

Mucsi László: egyeztettek, de nem minden vállalkozóval. A beruházás során például a közvilágítást fejlesztenek és több útszakaszt újítanak fel, valamint informatikai hálózatot építenek ki.

Hegedűs Zoltán: az egyik vállalkozásnál fórumot is tartottak a témában. Ami ott elhangzott, azt igyekeztek beépíteni a pályázatba.

16:55: – A csok által Vásárhelyen is megnövekedett az építkezni vágyók száma, amihez az önkormányzat 19 telket alakított ki Új-kishomokon. Már idén költözhetnek a területek egy részére – ismertette Mucsi László a Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda beszámolójában.

Az irodavezető a város TOP-os fejlesztéseiről is beszélt. Többek között az Európa-Park egy része megújul, kerékpárút épül Vásárhely és Makó között, valamint a Kertvárosi bölcsődét 200 millió forintból korszerűsitik. A szociális otthon energetikai rekonstrukciója is megvalósul. A Klauzál, a Nádor és a Szent István utcai általános iskolák megújulnak, erre az önkormányzat 460 millió forintot költ. A Kagylóhéj épületének korszerűsítése megkezdődött, erről bővebben itt írtunk.

16:48: Almási István is megköszönte a rendőrség tevékenységét és biztosította a város támogatását.

16:46: Dr. Harkai István: külterületen 19 lopás történt. Drónt nem használnak, de mindig találtak megoldást a felmerülő esetekre. A kamerák rendkívül elősegítik a nyomozási eredményességet, és a visszatartó erejük sem utolsó.

16:44: Hegedűs Zoltán (Fidesz) alpolgármester: a jövő hónapban 23 újabb kamerát helyeznek el, a Kinizsi, Bercsényi és Oldalkosár utcákon.

16:41: Dr. Szabó Pál (Jobbik) kérdései: a 326 lopás közül mennyi történt külterületen? Ezeken a részeken mennyi idő, mire reagálni tud a rendőrség és használnak-e légi drónt ezekben az esetekben? Hányszor segítenek a térfigyelő-kamerák?

16:35: Kovács László (Fidesz) megköszönte a rendőrség áldozatos munkáját. A képviselő szerint a helyi kapitányságnak továbbra is mindenben segít az önkormányzat.

16:30: – A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon kiegyensúlyozott szakmai munka folyik, ami azt jelenti, hogy a helyiek biztonságban érezhetik magukat. Azonban ehhez nem csak a rendőrök, de a városvezetés és a lakosok segítsége is kell – egészítette ki dr. Lukács János, Csongrád megye rendőr-főkapitánya.

A rendőr dandártábornok kiemelte a határ mentén végzett munkát. A vásárhelyi egységek is jelentősek kiveszik a részüket az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

16:17: Dr. Harkai István rendőrkapitány számolt be a város közbiztonságáról. – 2016-ban csökkent a bűncselekmények száma, az utóbbi hét év legjobb eredményét értük el – mondta a rendőr alezredes, aki hozzátette, a garázdaság, a testi sértés és a balesetek száma is jelentősen kevesebb. Egy példa: míg 2014-ben 696 lopás történt, addig tavaly 326. A nyomozási eredményesség 62,1 százalékról 67 százalékra nőtt. Ehhez nagy segítséget nyújt az egyre bővülő térfigyelő-kamerarendszer is.

Habár nagyon hideg télen vagyunk túl, egy személy sem hunyt el fagyhalál miatt vásárhelyi közterületen.

Az idei cél a bűncselekmények és balesetek számának további csökkentése, a kábítószer fogyasztás visszaszorítása és kiemelt figyelmet fordítani a nagy tömeget vonzó rendezvényekre.

16:18: Megérkezett Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

16:15: Benkő Zsolt (Fidesz) képviselő: újabb pályázatok jelentek meg a tanyatulajdonosok részére villamos és szennyvízhálózat kialakítására. Március végétől lehet pályázni, a gazdák 55, az önkormányzatok 85 százalékos támogatást kaphatnak.

16:12: Napirend előtt Molnár Lászlóné (Jobbik) és Kis Andrea (MSZP) a megemelt helyi adóval kapcsolatban szólaltak fel. A két képviselőt többen megkeresték a 30-50 százalékkal megnövekedett összegek miatt. Kis Andrea szerint örömteli, hogy a csütörtöki lakossági fórumon Lázár János miniszter kijelentette: a közeljövőben felülvizsgálják a helyiadó rendeletet.

16:05: Almási István (Fidesz) polgármester megnyitotta az ülést. A grémiumból dr. Grezsa István képviselő hiányzik.

Megyeri József

Napirend:

A 2016. évi költségvetési rendelet módosítása

Beszámoló a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda tevékenységéről

Beszámoló a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ 2016. évi munkájáról

Tájékoztató a Polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről

Beszámoló a tanácsnokok 2016. évi munkájáról

Egyebek