Szász Emese olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar párbajtőrvívó érkezése Hódmezővásárhelyre egy régi ígéret eredménye. A Csomorkány SE-nél edzőként dolgozó Felletár György ugyanis Szász Emese nevelőedzője volt, vívóberkeken belül így mondják: Ő állította lábra a fiatal lányt. Négy évig dolgoztak együtt Budapesten, és szoros kötődés alakult ki közöttük. Az edző hívó szavára a tanítvány megtekintette korábbi mestere szülővárosát, illetve az itt keményen dolgozó fiatal sportolókat.

Emese karrierjét tekintve, a korosztályos országos bajnokságok megnyerését 2004-ben a válogatottság megszerzése követte, 2006-ban pedig első egyéni sikerként Világbajnok bronzérmes lett. Az érmek gyűltek, de az aranyérem világversenyen nem igazán akart összejönni, az első két olimpiáján sem úgy szerepelt, ahogy azt akarta. Végül Rióban 2016-ban sikerült elhozni a várva-várt olimpiai aranyat, melyről még most is úgy mesél, hogy hihetetlen, hogy átélhette azt a pillanatot a dobogó legfelső fokán, sokszor még most is megnézi az érmét, hogy tényleg az övé-e. A sportban ugyanis nem csak öröm van, hanem sok csalódás is, amellyel meg kell küzdeni, és túl kell lendülni, hogy később el lehessen mondani, megérte.

A kiváló magyar sportoló természetesen gőzerővel készül a következő Olimpiára, mert úgy érzi Tokió is tartogat neki lehetőségeket. Tervei között szerepel addig egy kisbaba is, hiszen férjével a családot is szeretnék építeni. Nem tartja kizártnak a szülés utáni jó szereplést sem.

Olimpiai bajnokunk a Szent István Általános Iskolában látogatást tett a gyerekek között is. A köztudottan sport iskolában rengeteg kérdés várta a vívónőt. A legtöbb gyerek az aranyérméről érdeklődött, illetve, hogy hogyan lett ilyen sikeres vívó. Rostás Dániel és Tősér Balázs is nagyon várta a sportoló érkezését, szívesen foglalkoznának vívással a későbbiekben, de a kosárlabdát és a focit is szeretik.

Szá(s)z szónak is egy a vége: a sikeres párbajtőrvívó azt tanácsolja a leendő bajnokoknak, hogy dolgozzanak keményen, és egyszer jönni fog a megérdemelt siker. Sosem szabad feladni az álmainkat!

sk