A zenekar 1999-ben alakult Hódmezővásárhelyen. Azóta az egész megyét bejárták, több száz koncertet adtak, s még a Balatonon is felfigyeltek rájuk, a magyar tenger partján is koncerteztek. Játszottak már olyan neves zenekarokkal, mint például a Lord, Bikini és az Ismerős Arcok.

A zenekar legelső felállása: Fekete Benő, Kószó Péter, Ancsin Gábor, Török László

A banda életében 2012-ben jött az első nagy fordulat, amikor ugyanis Török László, basszusgitáros kivált. A többiek úgy döntöttek, hogy Laci nélkül nem folytatják a zenélést Végletek néven. Viszont nem szerettek volna muzsikálás nélkül maradni, megalakult hát a Venzo, ami egy lágyabb, populárisabb zenét játszott.

A 2012-es hivatalos búcsúkoncert után a Végletek még adott egy-egy koncertet 2013-ban és 2014-ben a LÖSZ Fesztiválon, majd végleg elhalkultak. Legalábbis a közönség attól félt, hogy végleg. Most azonban újult erővel, régi lelkesedéssel készülnek a srácok a nagy visszatérésre. Erről beszélgettünk Török Lászlóval, a zenekar basszusgitárosával.

A Végletek zenekar: Török László, Kószó Péter, Szögi Ödön, Horváth László, Fekete Benő

 

Promenad.hu: Mi volt a szüneteltetés oka? Miért döntöttetek a pihenés mellett?

Török László: A megszűnés oka én voltam egy személyben. 2011-ben megszületett a kislányom, és nem tudtam összeegyeztetni a családot, a munkát és a zenekart. Nem volt könnyű ez a döntés se nekem, sem a srácoknak. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy barátok vagyunk, és ők is barátként álltak a dologhoz. Szomorúak voltak, de elfogadták a döntésemet.

Promenad.hu: A többiek folytatták a zenélést, igaz nem Végletek, hanem Venzo néven. Milyen érzés volt látni őket a színpadon úgy, hogy te már nem állsz ott köztük?

Török László: Nagyon nehéz volt. Rettentően hiányzott a zenélés, viszont nagyon örültem annak, hogy felvállalták azt, hogy teljesen nulláról indítsák a dolgot, egy teljesen más zenét játszó zenekarral. Örültem neki, hogy új dalokat írtak, új gondolatvilággal próbálkoztak és külön öröm volt, hogy pár Végletek dal is megmaradt a repertoárjukban. Azért viszont szomorú voltam, hogy a Venzo zenekar nem kapott akkora figyelmet a közönség részéről, mint amekkorát megérdemelt volna.

Promenad.hu: Mi változott 2012 óta? Miért döntöttél amellett, hogy visszatérsz a basszusgitár mögé, és újra elkezditek az együtt zenélést?

Török László: Nagyon sok minden változott azóta. A lányom szeptembertől iskolás lesz, nagylány lett belőle. A kisfiam óvodás lett, így több időm jut a zenekarra. A másik változás, hogy egy olyan munkahelyet sikerült találnom, ahol nincs állandó hétvégézés, rugalmasabb a munkaidő. Így könnyebben meg tudom oldani a zenélést. Nem fogok hazudni, konkrét elvonási tüneteim voltak már, annyira hiányzott a zene.

Promenad.hu: Mikor jött az ötlet, hogy újra kéne indítani a zenekart? Mennyit próbáltok azóta?

Török László: 2016 nyarának közepén történt meg az egymásra találás. Úgy álltunk a dologhoz, hogy majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Direkt nem mondtuk, hogy ebből Végletek vagy Venzo lesz. Annak is lehetőséget adtunk, hogy egy teljesen más néven folytatjuk. Annyit tudtunk, hogy zenélni akarunk, és együtt akarunk zenélni. Idő közben voltak nehézségek a próbákkal, ugyanis Dr. Kószó Péter a szakvizsgáját csinálta, ami miatt gyakorlatilag két és fél hónapig dobos nélkül próbáltunk.Kéthetente összeültünk és elkezdtünk dalokat írni, újra egymásra hangolódni. Mikor Peti visszajött a szakvizsgájáról, akkor volt egy csapat megbeszélés, elhatároztuk, hogy folytatjuk, mint Végletek.

Promenad.hu: Milyen felállásban képzelitek el a folytatást?

Török László: A felállás a régi maradt. Dr. Kószó Péter: dobok, Horváth „Kacsa” Laci: szólógitár, Fekete Benő: szólógitár, Szögi Ödön: ének, Török Laci: basszus, vokál.

Promenad.hu: Mikor lesz a nagy visszatérés? Mikor és hol láthat titeket a rajongótábor?

Török László: Nagyon nagyon örülök, hogy ezt a dátumot végre kimondhatom, hiszen gyakorlatilag három hónapja hordozzuk magunkban. 2017. március 24, péntek. A vásárhelyi New Penna Klubban fogunk színpadra lépni. Szeretném kiemelni a vendégzenekart, a szintén hódmezővásárhelyi Farkasvért. Nagyon imponál a lelkesedésük, a tűz ami bennük ég, és ha a bandára nézünk, a tíz évvel fiatalabb önmagunkat látjuk. Dallamos rock zenéjükkel Ők fognak bemelegíteni.

Promenad.hu: Mire számíthat a közönség? Maradt a régi hangzás a dalaitokban, vagy történt valami újítás?

Török László: Ez egy nagyon fontos kérdés. Mikor újraindult a zenekar, igen hamar konkrét elképzeléseket fogalmaztunk meg a jövőre nézve. Törekedünk a megújulásra mind zeneileg, mind gondolatban, mondanivalóban. Nagyon büszkék vagyunk a múltra, de nem akarunk nosztalgia zenekarként tetszelegni. A csapaton belüli visszarendeződés és zenei energiáink újratöltése miatt a visszatérő koncert gerincét régi számok fogják adni, ezek mellé jönnek Venzo és persze új dalok. Azt hiszem ez a közönségnek is kényelmesebb lesz, de nem titkolt célunk viszont, hogy idővel az új dalok felé billenjen a mérleg nyelve. Még nagyon sok történetünk van, amit ki akarunk zenélni magunkból.

Promenad.hu: Egy kulisszatitkot árulj el, kérlek. Az egyik legismertebb dalotok, a Nessus vére. Ez a szám lesz-e a koncerten?

Török László: Természetesen lesz. Nessus vére nélkül nincs Végletek koncert.

Viedón a Nessus vére c. dal (2014. júl. 18. – LÖSZ fesztivál)

 

A Végletek tehát visszatér, új hangzással, újult erővel, a régi tagokkal. A bemutatkozó koncert a New Penna Klubban lesz március 24-én, pénteken. A hangulat megalapozásáról a Farkasvér zenekar gondoskodik.

Sok sikert és rengeteg új dalt és fellépést kívánunk a Végleteknek!

Végletek zenekar – (www.facebook.com/vegletek):

Szögi Ödön – ének

Török László – basszusgitár

Fekete Benő – szólógitár

Horváth László – szólógitár

Kószó Péter – dob

Jákri Tamás – technikus

 

Fotók: Végletek zenekar

Sz.Viktor