Évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán. A csontvelő-átültetést követő több hetes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik. A betegek immunrendszer nélkül élnek. Ezt az időszakot steril, elkülönítő boxban töltik. A lassan erősödő immunrendszer miatt gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért a kórház területén lévő Démétér Házba költöznek. Itt otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak, és együtt lehetnek szüleikkel, ami fontos lelki támaszt jelent a gyógyulásukhoz.

Koszticsák Szilárd, az MTI fotóriportere 2015 őszén fényképezőgépével együtt gyakorlatilag beköltözött a házba, és megörökítette amit tapasztalt. „Három hónapot töltöttem köztük, ugyanolyan körülmények között, mint a betegek. Steril szobám és steril ruháim voltak. Nagyon sok helyen jártam már, több háborút végig fotóztam, de ez az egyik legnehezebb időszak volt az életemben. Lelkileg nagy hatással volt rám” – fogalmazta meg érzéseit Koszticsák Szilárd.

A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán készített sorozat képeit az egészségügyi intézmény, majd Szeged és Mórahalom után Hódmezővásárhelyen is megtekinthetik az érdeklődők. A cél, hogy a Démétér Ház apartmanjainak a számát bővíteni tudják, ennek fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet a fotográfiákkal. A képeket elsőként a Városháza Dísztermében, majd egy hétig a Gyarmati Dezső Sportuszodában is meg lehet tekinteni.

Almási István Hódmezővásárhely polgármestere megnyitójában elmondta, Vásárhely önkormányzata számára mindig fontos volt a gyermekek támogatása és családjaik segítése, ezért örül, hogy ez a kiállítás a megyei jogú városban is megjelenhet, és ezzel is még több figyelmet kaphat a Démétér Ház és tevékenysége.

„A családi együttlétről szól a Démétér Ház, ezért is álltam a kezdeményezés mellé. Nem rég 42 millió forintos kormányzati támogatásról döntött Magyarország Kormánya, illetve az állampolgári hozzájárulásoknak, támogatásoknak köszönhetően, a Démétér háznak a második szárnya is meg fog épülni, így még több családnak tudnak segíteni a gyógyulásban” – mondta el Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A kiállítás arca egy 13 éves székkutasi fiú, Patrik – a Démétér Ház egykori lakója – aki az egyik fotón felemelt hüvelykujjával mutatja, hogy jól van, illetve a vásárhelyi tárlatnyitó rendezvényen jelenlétével is bizonyította, hogy remekül érzi magát.

Az eseményen részt vett Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, aki arról biztosította a Démétér Ház képviseletében jelenlévő Sedlák Gabriellát és Szabó Bálintot, hogy egy millió forinttal a megye is támogatja majd őket abban, hogy terveik megvalósulhassanak.

A bővítés és további tervek megvalósításához támogatókra számítanak. Amennyiben bármilyen módon segíteni tudná törekvésüket, bizalommal fordulhat Sedlák Gabriella szociális program koordinátorhoz a 06-70-621-7711-es telefonszámon, illetve támogatását eljuttathatja a 10102086-56951900-01000002 Budapest Bank számlaszámra.

 

RV