– Az ÉFOÉSZ, vagyis az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Országos Érdekvédelmi Szövetségének makói klubja 1988-ban alakult, az Egyesített Népjóléti Intézet elődjétől, a családsegítőtől kerestek meg, hogy vállaljam el a vezetést, örömmel tettem eleget a felkérésnek – nyilatkozta Fejes Andrásné a klub csütörtöki összejövetelén. A csoportnak jelenleg 32 tagja van, a legfiatalabb 24, a legidősebb 47 esztendős. – A fiatalok szeretnek társaságba járni, ilyenkor különféle kézműves foglalkozásokat végzünk, megtartjuk egymás névnapját, elmegyünk múzeumba vagy kirándulunk – sorolta Ica néni.

Amikor a klub a 25. születésnapját ünnepelte Ica nénitől Tóthné Székely Mária vette át a vezetését. – A legfontosabb feladatunk egyike a fiatalok szinten tartása, gyakran előfordul, hogy elfelejtenek írni, ezt is gyakoruljuk, fejlesztő pedagógus is jár hozzánk, ő is sokat segít – emelte ki Tóthné Székely Mária. A tagoknak nagyon kicsi a bevételük, ennek ellenére hozzájárulnak a költségekhez. A tagdíjakból havi szinte jó, ha 5 ezer 500 forint jön össze. – A legnagyobb gondunk, hogy nem tartozunk senkihez, emellett nem vagyunk egyesület sem, így még támogatást sem tudunk kérni – panaszolta a klubvezető.

Csütörtökön nem csupán a farsangi mulatságukra érkező Derék Dénes bohóc és bűvész lepte meg a társaságot, hanem Farkas Éva Erzsébet is. A polgármester most ezt a klubot kereste fel, ugyanis az év eleje óta járja a város civil szervezeteit. Miután Farkas Éva Erzsébet meghallgatta a csoport irányítóinak és tagjainak a gondjait, kéréseit, minden problémára talált megoldást.

A makói klub egyesületté való átalakulását az önkormányzat jogászai segítik, illetve a felmerülő költségeket is átvállalja a város – tudták meg a farsangolók. Ez azt is jelenti, miután egyesületként működnek, már ők is pályázhatnak arra az önkormányzati támogatásra, melynek a maximuma 250 ezer forint és a makói civil szervezetek élhetnek vele. Szóba került, hogy az idén el szeretnének utazni a vácrátóti arborétumba és a veresegyházi medveparkba, az utazásért sem kell nekik fizetniük egy fillért sem. Emellett egy 32 főre szóló csoportos belépőt is kapnak az önkormányzattól, hogy a Hagymatikumban is farsangolhassanak, A jobb idő beköszöntével pedig vendégül látják őket a Maros-parti úgynevezett Zöld Házban. A klub technikai felszereltségét is növelik, ugyanis hamarosan számítógépet és DVD-lejátszót kapnak.

Munkatársunktól. K.