A szívférgességet okozó kórokozó, már korábban is jelen volt Magyarországon, de leginkább külföldről hurcolták be. A legelterjedtebb Dél-Európában volt, járványos betegségként ismerték. A klíma melegedésével itthon is megtalálható már az a szúnyogfajta, amely hordozza. Ez a szúnyogfajta terjed Észak felé, és leginkább a vizes területeken szereti, így a Tisza árterét is. A kórokozó formája egy féreg. A fertőzött állatból kiszív a szúnyog egy mikrofiláriát, a vérrel együtt, így indul el a fertőzés, és a következő vérszívással beoltja ezt a másik állatba. Később, ha egy ivarérett féreg kialakul az állat szervezetében, utána megtelepszik a szívbelhártyán, illetve a tüdő artériákban is. Szívférgességnek hívjuk, de legtöbbször a tüdőben vannak ezek a kórokozók, és ezért alakul ki a legjellemzőbb tünet, a köhögés.

Attól, hogy tüdőartériák teli vannak, több centis (akár 10-20 cm-es) férgekkel is, így ott egyfajta elzáródást okoznak, így nehézlégzés, tüdőödéma is kialakulhat. Természetesen a szívben is megtelepedhetnek ezek a férgek, szívelégtelenséget okozva, mely az állat halálához is vezethet. Sokszor a tünetek elég jellegtelen formában jelentkezhetnek, csak enyhe bágyadtságot, vagy lassulást lehet észrevenni. Ilyen tüneteknél minden esetben kell gondolni a szívférgességre, és el kell menni állatorvoshoz. A rendelőkben már nagyon egyszerű módon, egy csepp vérből ki tudják mutatni, hogy fertőzött-e az állatunk. A tesztek eredményétől függetlenül, érdemes félévente megismételni a vizsgálatot. Előfordult már olyan, hogy az állat fertőzött volt, de a teszt nem mutatta ki, ugyanis annyira korai stádiumban volt a betegség.

A legfontosabb ennél a betegségnél is a megelőzés, ugyanis a kezelés nagyon nehéz. Megelőzni a szívférgességet egyszerű, és nem is túlságosan költséges. Havonta egyszer kell egy tablettát beadni a kutyának, illetve külsőleg vannak olyan szerek, amellyel megelőzhető a betegség. Sok féreg esetében már nagyon nehéz az állatorvosoknak beavatkozni. Az élő féreg is nagy probléma, de a kezelés után elpusztult férgek a tüdőben, és a szívben szintén óriási gond. Enyhe fertőzésnél az állat tünetmentessé válhat, súlyos fertőzésnél azonban nagyon kicsi az esély a gyógyulásra.

„Csongrád megyében, nagyon erős a fertőzöttség. Hódmezővásárhelyen a kutyák 30-40%-a fertőzött már, és Szegeden, illetve a Tisza árterében élő kutyáknál még rosszabb a helyzet. Természetesen, aki elhozza a kutyáját a rendelőbe vizitre, azoknak azonnal meg tudjuk csinálni a tesztet a szívférgességre. Akkor sem kell megijedni, ha a kutyánk fertőzött, ugyanis, ha nem mutat tüneteket, akkor valószínűleg a megelőzéshez hasonló kezeléssel elmúlhat a fertőzöttség. A korán észlelt szívférgesség, teljesen tünetmentesen tartható, a megfelelő gyógyszerezéssel.” – tájékoztatott Cseuz Tamás, állatorvos.

sk