10 éves jubileumát ünnepelte tavaly a hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központ. Az elmúlt 10 év egyik legfontosabb eredménye a halmozottan sérült gyermekekkel foglalkozó Csodaház Foglalkoztató Napközi elindítása volt, amely annak idején szülői kérésre, önkormányzati támogatással valósult meg az Endre Béla utca 2. szám alatt.

A Csodaház Csillagvilág Alapítványának támogatására november 11-én este jótékonysági humorestet szerveztek, amelyen Lorán Barnabás Trabarna és Ürmös  Zsolt, a Showder Klub és a Comedy Central népszerű humoristái léptek színpadra. Az emberek támogatásának köszönhetően egy olyan terápiás eszközzel gazdagodott az intézmény, amely nagyban megkönnyíti az ott dolgozók munkáját, illetve segíti a foglalkoztatottakat.

„A városban élő önzetlen segítők jóvoltából sikerült megvásárolnunk a függesztőrácsot. A különleges eszközzel a beszűkült ízületeket és a nagyon feszes izomzatot egyrészt fel lehet lazítani, másrészt tovább lehet fejleszteni és erősíteni. Ehhez hasonlót általában az egészségügyi intézményekben rendszeresítenek, így külön öröm, hogy egy szociális intézményben is ezentúl felfedezhető. Az eszköz ára 360 ezer forint volt, vagyis egy nagyon komoly összefogás kellett ahhoz, hogy ezt beszerezhessünk. Mindenkinek szeretném megköszönni, hogy ki-ki lehetőségeihez mérten segítette ezt a célt elérnünk” – fogalmazta meg Bálint Gabriella, a Kapcsolat Központ főigazgatója.

Tóth Zsolt gyógytornász mutatta be, hogyan működik a gyakorlatban a függesztőrács.

Az intézményben összesen 16 növendék van, akik halmozottan és súlyosan sérültek, akiknek napi rendjébe beépítik a terápiás foglalkozást. Ennek köszönhetően a gyerekeknek nem lesznek olyan nagy fájdalmaik, illetve a fellazított ízületek és izmok segítségével olyan funkciókat tudnak erősíteni, amelyek eddig nagyon gyengék voltak. A gyógytornászoknak pedig jelen eszköz olyan, mintha a harmadik kezük lenne. Olyan műveleteket is el tud egy szakember végezni, amihez az eszköz nélkül akár 2-3 ember is szükséges lenne.

ÉR.