A 2017-es esztendőben a Makói Polgári Szalon első rendezvényének a témája az 1944 utáni időszak terrorja. – Február 25-e a Kommunista diktatúra áldozatainak az emléknapja, ezért a Hagymaház aulájában február 24-én pénteken egy vándorkiállítást nyitunk, melynek a címe Magyarok a Gulágon – tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán a helyszínen Halmágyi Pál, a szalon vezetője.

A vándorkiállítás anyagát a budapesti Veritas Történetkutató Intézet munkatársai állították össze és viszik körbe az országban. A színes molinókon nem csupán régi fotók, hanem magyar, német nyelvű levélrészletekkel is találkozhatnak az érdeklődők, melyek a különböző fogolytáborokból származnak.

A Gulágra több százezer magyart hurcoltak el, s nem csupán a II. világháború vége felé, hanem még az 1950-es években is. – Katonákat, civileket vittek ki a Szovjetunióba, ahol embertelen körülmények között dolgoztatták őket fakitermeléseken vagy kőfejtőkben – sorolta Halmágyi Pál. A nyugalmazott múzeumigazgató kitért arra is, hogy erről 40 esztendeig beszélni sem lehetett, hiszen tiltotta az akkori rendszer, most azonban már lehet, így a részleteket itt hallja Halmágyi Páltól:

##audio:3616##

A tárlat mellett egy érdekes előadás is várja a vendégeket. Rákay Philip televíziós személyiség, a Szabádság tér ’56 című műsor vezetője fog majd beszélgetni a szalon közönségével a Rákosi-korszaktól kezdve az egészen a rendszerváltozásig tartó időszakról.

Munkatársunktól. K.