2017. 01. 14. Antal József egykori papról emlékeztek meg a Szervita-kápolnában.

Makó egyik legfiatalabb egyesülete a Szirbik Miklós nevét viselő szervezet, de ennek ellenére számos programot szerveztek tavaly, illetve igen mozgalmas évnek ígérkezik náluk a 2017-es esztendő is. Az egyesület a napokban tartotta a közgyűlést, melyen megtárgyalták és elfogadták mind a 2016-os évi munkájukat, illetve az idei terveket is. – Az elnökségben is változás történt, ugyanis lemondott az egyik alelnöki posztról Zeitler Ádám történész, politikus és a helyére a makói levéltár vezetője, Urbancsok Zsolt került – nyilatkozta Halász Tamás, aki szintén alelnök. Az elnök továbbra is Forgó Géza történész maradt.

2016. 10. 21. Helytörténeti körsétát szerveztek. A kép közepén az egyesület egykori tagja, Mendei Árpád (kerékpárral), aki 2017. január 26-án hunyt el 78 éves korában. Árpi bácsi 2013-ban lett Makó díszpolgára, a helyi tájékozódási versenyzés és a természetbarát élet kiemelkedő alakja volt.

Számos programot kínált 2016-ban és már 2017 elején is az egyesület. Az 1956-os forradalom hatvandik évfordulójára egy körsétával is megemlékeztek, olyan makói épületeket, helyszíneket kerestek fel és mutattak be az érdeklődőknek, melyek kapcsolódtak az akkori eseményekhez. Így például az egykori rendőrkapitányság elől indult a túra. Emellett kiadványokat is szerkesztettek, valamint bemutatták az újdonságnak számító okostelefonos helytörténeti applikációt. Ezek részleteit Halász Tamás alelnöktől itt hallja:

##audio:3611##

2016. 11. 17. A makói hagyma gyógyító hatásáról, illetve a II. világégés után helyi sajtóról hangzott el egy-egy előadás. A képen Forgó Géza elnök a két előadóval, Vukov Anikó Veronika néprajzossal és Medgyesi Konstantin történésszel.

Az idén három újabb kötetét tervezik a Makói Kincsestárnak. – Emellett egy olyan országos kiadvány létrejöttében is közreműködünk, mely a különféle egyházi ünnepeket mutatná be képeslapokon – folytatta Halász Tamás. Emellett – negyedévenként – egy-egy érdekes előadást is megszerveznek. Elsőként egy igazi csemegét hoznak el Makóra, ugyanis egy mezőhegyesi műgyűjtő és az orosházi múzeum munkatársai fémdetektorral járják a települések környékét és elsősorban avarkori leletek után kutatnak. – Őket szeretnénk a tavasszal meghívni egy beszélgetős előadásra – tette hozzá az alelnök.

2017. 01. 25. A múzeumban mutatták be a helytörténeti applikációt. A képen Forgó Géza elnök.

Mint minden egyesület, így a Szirbik Miklós is elsősorban a befolyt tagdíjakból, valamint a különféle támogatásokból tartja fent magát. Emiatt még változhatnak az idei programok. – Nem csupán saját rendezvényekkel készülünk, hanem szeretnénk csatlakozni a városi eseményekhez, így például a március 15-ei és az október 23-ai koszorúzáshoz – mondta végül Halász Tamás.

Munkatársunktól. K.