A program, mely norvég alapú támogatásban valósul meg, legfőbb célja az egészséges és az aktív időskor támogatása. Az Egészséges Vásárhely Program 2007-es megszületése óta ezt a nemes missziót folytatja, de a programok sora folyamatosan bővül, és egyre több területet érintenek.

Nem maradhat ki a számítógép, azon belül pedig az internethasználat ismeretének átadása sem. Az 50 éven felüli generáció számára sok esetben még nem készségszintű (nem úgy, mint a mai fiatalok számára), épp ezért a foglalkozásokon a tanulni vágyókat egyrészt önkéntes diákok, másrészt az EVP munkatársai segítik.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna

„A projekt egy négykonzorciumos program, amelyben a vezető partner Óbuda önkormányzata, de benne van a projektben Debrecen önkormányzata és egy norvég partner is, az EVP mellett.  Olyan tudást szeretnénk átadni, amellyel az idősek jobb minőségben élhetik meg az életüket. A felgyorsult világunkban a rengeteg információ feldolgozása nehézséget okozhat az idősebbeknek, ebben próbálunk most segíteni” – fogalmazott Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP-Egsézségfejlesztési Iroda programigazgatója.

Rostás Istvánné

A foglalkozásra érkezett Rostás Istvánné. A nyugdíjas hölgy azért érzi fontosnak a számítógépes ismeretek fejlesztését, mert szinte nincs olyan dolog, amit interneten keresztül ne lehetne elintézni. Azt várja a programtól, hogy segítségével könnyebben eligazodik a világháló útvesztőjében.

Minden napnak külön tematikája van. Az elsőn a mozgással és kikapcsolódási lehetőségekkel kapcsolatban tudtak meg hasznosat az érdeklődők, hogyan tudnak egy-egy programnak utánanézni, egyáltalán informálódni hol tudnak a programkínálatról. A projekt során lesz szó az ügyfélkapuról, az e-mai, a skype használatáról, az online vásárlásról, illetve a közösségi oldalakról is, ezek veszélyeire is felhívják a figyelmet az oktatók, illetve az egészséges táplálkozással kapcsolatban is kaphatnak tippeket a résztvevők.

A program összesen 34 napon keresztül valósul meg, április végéig lehet igénybe venni a képzési lehetőséget. A hét négy napján (hétfőtől csütörtökig) zajlanak a foglalkozások, előzetes jelentkezés szükséges, hiszen a létszámot a rendelkezésre álló számítógépek száma meghatározza, és mivel nagy az érdeklődés, érdemes minél hamarabb feliratkozni. Mindezt az EVP honlapján lehet megtenni, de aki még nem igazodik ki annyira az internetes világban, az telefonon keresztül is regisztrálhatja magát.

ÉR.