Félszáz kiállító csodálatos csoki- és egyéb édesség termékeit csodálhatták és ízlelhették meg az édesszájúak pénteken. Az élmény egész hétvégén folytatódik, kiegészülve csokifestéssel, csoki kaszinóval és egy Bereczki Zoltán koncerttel. Tavaly egy Ford Mustangot vontak be csokival, idén pedig főattrakciónak Rimóczi László grillázsmester keze munkáját is dicséri az a terepasztal, melyen megtalálhatóak Szeged főutcájának látványosságai: a Belvárosi híd, az Árvízi-emlékmű és a Móra Ferenc Múzeum. Ami pedig a legjobb bennük: mind ehető. A Tisza halmazállapota kicsit megváltozott, most csokiformában hömpölygött képzeletbeli medrében. „Egy ekkora rendezvénynek az adja az igazi lényegét, ha autentikus személyektől kaphatjuk meg a kézműves csokoládékat, így mindig nagyon sok csokoládé manufaktúra mutatkozik be nálunk. Tavaly is nagyon sokan, voltunk, remélem ez az idén is így lesz” – nyilatkozta Kisházi Sándor szervező.

Karácsonyi Sándor és fia Budapestről érkezett, és egy különleges terméket a csoki gyrost hozta el Szegedre. Eddig külföldön volt hatalmas durranás a csokoládénak ez a formája, és most már a magyar bendőket is meghódította. Egy különleges pitába kerül a forgácsolt csoki, tejszínhab és a választható feltét, valamint a hozzávaló öntetek. Sándor megemlítette, hogy diétázóknak nem ajánlja a desszertnek ezt a formáját, ugyanis igazi kalória-utánpótlás. Mi is kaptunk egy adagot, szenzációs élmény volt.

A csokoládé mellett egyéb édes nyalánkságok is fellelhetőek voltak a vásárban, így például különleges mézeket kínáló standdal is találkozhattunk. Szappanos András méhész ízesített akácmézzel foglalkozik. Van csokoládés-epres, áfonyás, sárgadinnyés és sima csokis akácméze is. Elmondása szerint azért kezdte ízesíteni a mézeket, mert nagyon sok embernél tapasztalta, hogy a mézet önmagában nem szeretik. Az akácméz karcos íze így enyhébb, azonban ugyanolyan egészséges, mint sima társa. Az elkészítésnél számít az alapanyagok minősége, csak jó akácmézzel, kitűnő gyümölcskrémekkel és csokoládéval szabad elkészíteni.

Berkes Adél és Szőri Virág kipróbálták a csokival festést, és nagyon tetszett nekik. A szegedi lányoknak az volt a véleménye, hogy a csoki a rendes festéktől annyiban különbözik, hogy ragadósabb. A fesztiválon ettek már csokival bevont ropit, csokis chipset és szívesen kipróbálnák a csokiba mártott gyümölcsöt is.

A hétvégén délelőtt 10 órakor kezdődnek a programok, amelyek egészen estig eltartanak. Szombaton 16 órakor fő attrakcióként (az édességek mellett) lép fel Berezcki Zoltán, míg vasárnap a ’90-es évek slágereit ugyanebben az időpontban hozza el a csokifesztivál színhelyére Gál Csaba „Boogie”.

sk

Képek: Égető Réka