A tavalyi évhez hasonlóan Székkutason idén is megrendezik a “Kultúrházak éjjel-nappal” programsorozatot. A Székkutas Község Önkormányzata és a Székkutasi Olvasókör 2017-ben is csatlakozott az országos akcióhoz, aminek keretein belül különböző kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

Szabó Emese, kulturális tanácsnok, települési képviselő elmondta, hogy januárban a község nem ünnepelte a Magyar Kultúra Napját, ezért most ezt bepótolva 3 napig a művészeteké lesz a főszerep. A település idei szlogenje a „Hagyományőrzés a mindennapokban”, így a három nap programját úgy építették fel, hogy valóban legyen benne hagyományőrző tevékenység.

Szabó Emese

A pénteki napon megnyílt a Kézimunka szakkör kiállítása, ahol csodálatos népi motívumokkal díszített textíliákat tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezt a tárlatot évről évre több alkalommal is megszervezzük. A “Kultúrházak éjjel-nappal” programsorozat részeként létrejött kiállításon 10 kiállító munkájában lehet gyönyörködni. Ezek nem mind új darabok, vannak köztük régebbiek is, amiket a községben élők megőriztek az utókornak.” – tudtuk meg Kovácsné Rostás Erzsébettől, a Székkutasi Olvasókör elnökétől.

Kovácsné Rostás Erzsébet

A Művelődési ház nagyterme nem csak a kiállításnak adott otthon. Pénteken a Napsugár Néptánccsoport tartott nyilvános próbát. Először az óvodás csoporté volt a parkett, akik játékosan vezették be a szülőket a tánc örömeibe. A haladó csoport tagjai gőzerővel készülnek a tánc világnapjára. A márciusi fellépésükre sárközi táncokkal hangolódtak.

A nap utolsó programjaként Dr. habil. Bodnár Károly főiskolai tanár vetítéssel egybekötött előadást tartott Észak–Olaszország nevezetes városairól.

 

Sz.Viktor