A makói képviselők a 2017. február 8-ai ülésükön arról határoztak, hogy megépülhet a településen az országzászló, s a költségekre 10 millió forintot el is különítettek. A kezdeményezés élére Kovács Sándor képviselő állt. – Az alapötlet nem az enyém, mivel a 2000-es évek elején Gajdos Dezső, aki tavaly lett Makó díszpolgára, már több fórumon is hangoztatta, hogy legyen nekünk is országzászlónk – nyilatkozta a városatya. Kovács Sándor hozzátette: mivel Dezső bácsi 92 esztendős, így ő vette át tőle ezt az ügyet, melyhez rengeteg segítséget kapott az idős lokálpatriótától régi fotók, leírások, rajzok formájában.

Makónak egykoron volt országzászlaja, ami a mai főtéren állt, a mostani Lordok háza előtti területen. Ezt még 1942. május 30-án avatták fel több ezer ember jelenlétében. Nem sokáig díszelgett a helyén, mivel a szovjet csapatok 1944-es bevonulását követően elsőként a rajta lévő turulmadarat és kettős keresztet kellett eltávolítani, majd 1947-ben teljesen elbontották. – A rajta lévő egyik címert a József Attila Múzeum őrzi, a másik pedig egy magánszemély tulajdonában van, mind a kettőt el tudjuk addig kérni, míg lemásoljuk, hogy esetleg rákerülhessen az új emlékműre – sorolta Kovács Sándor.

Tavaly szervezték meg az első polgári bálat Makón annak érdekében, hogy gyűjtést rendezzenek az országzászló újraállítása érdekében. Nem csupán az esemény ideje alatt érkeztek adományok, hanem az erre a célra nyitott számlára is folyamatosak a befizetések. – Olyanról is hallottam, hogy egy 83 éves néni 5 ezret küldött, ez tőle jelentős összeg, hiszen a kis nyugdíjából tette meg – mondta Kovács Sándor, aki a képviselői alapjából 100 ezret adott.

Az eredeti helyén már nem lehet újraállítani, mivel túl sok az épület, így nem mutatna jól. Másik helyszínként felmerült a városháza előtt terület, a Kossuth- és a tavaly átadott Návay-szobor szomszédsága, de ott olyan sok közművet kellett volna kiváltani, hogy túl költséges lett volna. Így a Csanád vezér tér és a Hollósy Kornéla utca sarkán lévő kis kápolna elé kerül az új országzászló. Ennek az avatását a régi átadásának a 75. évfordulójára, vagyis idén május 30-ára vagy a körülötte lévők napokra tervezik.

A Csanád vezér tér korábban említett részén van egy kis – úgynevezett – nosztalgia park, ami igen elhanyagolt állapotban van. – Ezt számolnánk fel, s az itt lévő kis emlékkutat, ami az egykori főtéri nagy kút kicsinyített mása, nem rombolnánk le, hanem felújítva áthelyeznénk – tudtuk meg Kovács Sándortól. A kutacska új helye pedig a Kossuth, a Baross és a Bolygó utca találkozásánál lévő kis tér lenne. Így az országzászló újraállításával két makói közterület is megszépülhetne egyszerre.

Munkatársunktól. K.