A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum létrejöttével, a tagintézmények a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerültek. A minisztérium célja, hogy a tagintézmények épületei, eszközállománya a mai kor igényeinek megfeleljenek, ezért jelentős forrást biztosít az épületek felújítására. 2016-ban több mint 61 millió forintot fordítottak az épületek karbantartására, kisebb felújításokra.

Több intézményben jelentős energetikai korszerűsítésre kerül sor egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Erről Árva-Nagy Sándorné, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum igazgatója adott tájékoztatást. A Corvin Mátyás, az Eötvös József és a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola napelemes rendszerrel lesz felszerelve, melynek munkálatai ebben az évben megvalósulnak.

Továbbá a minisztérium 554,5 millió forintot biztosít a Kalmár Zsigmond iskola és a Cseresnyés Kollégium felújítására. „Elengedhetetlenné vált a lapos tető vízszigetelése, jelentős hányadának hőszigetelése, illetve szükségessé vált a nyílászárók cseréje. Ez nagyságrendjét tekintve, több mint 1600 négyzetméter felületet jelent. A homlokzat is hőszigeteléssel lesz ellátva. Ez összesen 220 millió forint értékben valósulhat meg” – tájékoztatta a jelenlévőket az igazgató, a Kalmár Zsigmond tagintézményben, hamarosan megvalósuló változásokról.

A Cseresnyés Kollégiumban vizesblokk felújítás, illetve a víz és szennyvízelvezetés teljes hálózati cseréje valósul meg, valamint az esővíz elvezető rendszer korszerűsítése is megtörténik, emellett a földszinten kialakításra kerül majd két akadálymentes kollégiumi szoba is.

„Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint az előbb említett épületek tulajdonosa, üdvözli a minisztérium döntését, mégpedig, hogy elkezdődhet a város két nagyon fontos intézményének a felújítása” – erről Hegedűs Zoltán, Vásárhely alpolgármestere beszélt. Azt is elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium döntése egybevág Hódmezővásárhely tervével, miszerint, hogy a város oktatási, nevelési intézményei 2020-ra megújuljanak, ezek egy részének megvalósítása már folyamatban van.

Mindkét intézmény esetében további felújításokra is szükség lenne, ehhez keresik a további pénzforrásokat. A munkálatok májusban kezdődnek el, és előreláthatólag ősszel, az iskolakezdésre befejeződnek.

 

RV