Nagyon sok kiskert található Makón, a legtöbbjük a Maros-parton, valamint az Ószegedi útnál. A helyiek által csak bigecsnek hívott kertek közül sokban mindenféle engedély nélkül fúrták egykoron azokat a kutakat, melyekből a locsolásra szánt vizet nyerik a tulajdonosok. Az Országgyűlési törvénymódosítása értelmében azonban ezeket most engedélyezetni kell. Erre mindenkinek bírságmentesen 2018 végéig van lehetősége, aki ezt a határidő lejártáig nem teszi meg, azt utána megbüntetik.

Zeitler Ádám jobbikos települési képviselő ebben kíván segítséget nyújtani a makóiaknak – erről tájékoztatta kedden a sajtót. – Ezen fennmaradási engedély megszerzése érdekében a település jegyőjéhez kell fordulni  – mondta a fiatal városatya. Emellett néhány kritériumnak is meg kell felelni ahhoz, hogy a tulaj megkapja ezt a dokumentumot. Így például a kút csak háztartási igényeket szolgálhat ki, az éves vízhasználat nem haladhatja meg az 500 köbmétert.

– Az engedélyezés első lépéseként egy formanyomtatványt kell kitölteni, amit a polgármesteri hivatalba kell elküldeni, de hozzám is el lehet juttatni – folytatta Zeitler Ádám. A képviselő segítségét már az említett nyomtatvány beszerzésében is lehet kérni.

Zeitler Ádám kinyomtatott az internetről egy formanyomtatványt, amit sokszorosított. – Ezt, illetve egy általam írt rövid tájékoztatót már sok bigecstulajdonosnak személyesen átadtam, s arra kértem őket, hogy kitöltve juttassák vissza hozzám, hogy leadhassam az önkormányzatnál – emelte ki a képviselő.

Munkatársunktól. K.