A görög eredetű homeosztázis kifejezést Claude Bernard használta először. A szó jelentése: hasonló állapot, és tökéletesen kifejezi az élő szervezetnek a folyamatosan változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képességét, mellyel a viszonylagos biológiai állandóság fenntartható. Testünkben több milliárd sejt él együtt, és egy nagyon finom hálózatban összekapcsolódva működik. Ezt a dinamikus állandóságot fenntartani folyamatos erőfeszítést igényel, hisz a mérleg állandóan billen, mindig kimozdul erre vagy arra, de a szervezetünk felkészült, és minden hatás – „kibillenés” – valamilyen ellenhatást vált ki. A hőháztartás, a folyadékháztartás, a sav-bázis egyensúlya a külső s belső körülmények változásainak megfelelően változik, nem állandó, csak a szervezet folyamatos kompenzáló hatásának köszönhetően tűnik annak.

Milyen tökéletes kifejezés a „dinamikus állandóság”! Hisz pontosan leírja az egyensúly állapotát, ami közel sem statikus, hisz megteremteni és fenntartani csak folyamatos kontrollal lehet. Gondoljunk csak a mérleghintára – az lenne a cél, hogy kiegyensúlyozzuk, ne billegjünk rajta, de ez folyamatos erőkifejtéssel érhető csak el. Ugyanez történik a szervezetünkben, a sejtjenink folyamatosan ezen a kiegyenlítésen munkálkodnak pillanatról pillanatra.

Épp azért kellene egészségesen élnünk, hogy segítsük szervezetünket az egyensúly megtartásában, hisz ha kizsigereljük testünket, egyre nehezebb lesz megtartani az egyensúlyt, és előbb-utóbb megbetegszünk. Mostanában divatos téma az elsavasodás, a lúgosítás témaköre. A trendi táplálkozási elméletek mind azt sulykolják belénk, hogy túl savas a szervezetünk, ezért lúgosítani kell. Pedig nem biztos, hogy ez csakugyan mindenkinél így van, így előfordulhat, hogy a lúgosítás miatt épp a másik oldalra billen a mérleg, és túl lúgos lesz a szervezetünk, ami szintén nem jó. Tehát nem lehet általánosítani. Azonban, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, a szervezetünk saját maga beállítja a sav-bázis egyensúlyt.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a szervezetünkön belüli egyensúly nem csak a szervek egészséges működéséről szól, hanem a lelkünk egyensúlyáról is. Test és lélek nem választható el egymástól, ha az egyik egyensúlya megbillen, a másik is borul.

Kiskata