Pitvaroson immáron ötödik esztendeje ad otthont a helyi művelődési ház a hagyományos disznótoros napnak. Szombaton kora reggel már javában serénykedett mind az udvaron, mind a belső helységekben a lelkes kis csapat, hogy minél hamarabb az asztalokra kerülhessen az a jó, amit egy disznó csak nyújtani tud. Természetesen ebben a határmenti kis községben is hagymás sült vérrel indult az étkek sora.

– A régi szokások bemutatása mellett az is a célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy egy kicsit megmozgassuk a pitvarosiakat, eljöjjenek otthonaikból, együtt legyenek, egyszóval egy jó közösség alakuljon itt ki – sorolta Tószegi Gyula. A művelődési ház igazgatója hozzátette: két, egyenkét 160 kilós jószágot vágtak el, majd ahogy egykoron a faluban, most is a hátára fektetve bontották és dolgozták fel őket.

A kultúra és a szórakozás sem hiányozhatott a pitvarosi torról. Nem csupán helyi, hanem meghívott vendégek is felléptek a nagyteremben. Azért az ételekről sem szabad elfeledkezni, hiszen attól tor igazán tor. A megkérdezettek döntő többsége a sült kolbászra esküszik, de Tózsegi Gyula kedvenc disznóvágási finomsága a húsleves, ami már egészen kisgyermek kora óta így van. Ha rajta múlna, más nem is nagyon kerülne az asztalra. Mivel gondoltak a szervezők a vendégekre is, ezért hosszú sorban kígyóztak a tepsit váró kolbászkarikák.

Ahogy sült vér vagy az orjaleves, úgy a töltött káposzta is elengedhetetlen részese a tornak. Három asszony állt neki már kora reggel, hogy a két üstöt megtöltse ezzel a finomsággal. Köztük volt Bodak Györgyné is. Marika néni szerint ez a toros káposzta egy igazi biobomba, de pontosan ez mit is jelent, azt tőle itt hallja:

##audio:3567##

Munkatársunktól. K.