Már 17 éve annak, hogy a téli időszakban, amikor a földek pihennek, a gazdákat a termeléshez hasznos ismereteket adó előadásokra invitálja a Gazdasági Egyesület. A Növényvédő és Növénytermesztő Szakosztály egyik vezetője, Héjja István elmondta: céljuk, hogy olyan ismereteket szerezhessenek az egyesület tagja, amely eredményesebbé és hatékonyabbá teszik a gazdálkodásukat, így egy-egy estére a vetőmag forgalmazók és a növényvédő-szereket előállítók egy-egy képviselőjét hívják el és az első februári estén banki szakember részvételével vált teljessé a tájékoztatás palettája.

S hogy mennyire fontosak ezek az ismeretek, arról Héjja István kijelentette: azok a gazdálkodók, akik az itt elhangzottakat alkalmazzák, jó eséllyel érhetik el, hogy optimális szintű ráfordítás mellett kimagasló eredményeket érjenek el a növénytermesztésben. És ennek is köszönhető az örvendetes jelenség, hogy a programot nemcsak a tapasztalt gazdák, hanem a fiatal gazdálkodók is szívesen látogatják.

Számos alkalommal volt már a Téli esték sorozat vendége Mathiász Tivadar növényvédelmi szakmérnök a Kwizda cég képviseletében. Manapság, amikor egyre nagyobb az érdeklődés a bio-termékek iránt, sokan a hagyományos kemikáliák helyett az olyan anyagokat keresik, amelyek ebben a termelési rendszerben is alkalmazhatóak. A szakember arról is szólt, hogy ez utóbbiak általában drágábbak, azonban az így termelt növényeket magasabb áron lehet értékesíteni, míg a kemikáliák ára is nő, mindezek által a hagyományos és bio-anyagok forgalma kezd kiegyenlítődni. Mathiász Tivadar kijelentette: szívesen vesz részt a Gazdasági Egyesület estéin, ahol a gazdák kimondottan érdeklődők, és alaposan kikérdezik a szakembert a részletekről is.

A téli estéken szívesen vesz részt Zana Mihály, aki bár szerszámkészítőként ment nyugdíjba, közel húsz hektáron gazdálkodik. Mint az életét a gépiparban eltöltött ember szívesen veszi a termeléshez hasznos tudnivalókat, friss információkat, amelyekkel jobb eredményt érhet el a gazdálkodás során. Jó dolognak tartja, hogy ezeken a találkozásokon ismertetik a vetőmagokkal, vegyszerekkel a hitel- és támogatási lehetőségekkel kapcsolatos tudnivalókat a résztvevőkkel. Mint hozzátette, nem mindegy, milyen termőképességű mag kerül a földbe, hogy egy-egy vegyszer mennyire hatékony, vagy épp mi alapján válassza ki a megfelelő szereket az egyébként rendkívül széles palettáról. Mint elmondta, számára fontos a mezőgazdaságból, a búza, a kukorica és a napraforgó termeléséből származó bevétel, hiszen a pár tízezer forintnyi nyugdíja mellé az biztosítja a megélhetését.

Arnay