December végén határozott arról a magyar kormány, hogy Hódmezővásárhely 2,5 milliárd forintos támogatást kap, amelyből már elkezdett, illetve eddig csak a tervek között szereplő beruházások valósulhatnak meg a településen. Összesen 8 területet érint a fejlesztések sora, amelyet műsorunk vendégei, Hegedűs Zoltán alpolgármester és Mucsi László irodavezető ismertettek.

Hegedűs Zoltán

A belváros vonatkozásában a következők valósulnak meg a közeljövőben:

A városháza épülete fejlesztésen fog átesni. A teljes renoválás 2-3 évet vesz igénybe, és az egyik legfontosabb eleme a tetőszerkezet megújítása. Ezen kívül a pince és a villamoshálózát is átesik egy renováláson.

Folytatódhat a kőfal restaurálása is. Az előző években az önkormányzat a Királyszék utca és a Hunyadi utca közötti szakaszt felújította, most ennek folytatása történhet meg. Az idei évben a Bagolyvár és a Rózsa utca közötti rész újulhat meg. A munkafolyamat részét képezi, hogy a több mint 100 éves kőfal kifagyott, erodálódott elemeit kicserélik, a hézagokat pótolják, illetve az egész felület fugázását megcsinálják.

A belváros informatikai fejlesztése is megvalósul, valamint a térfigyelőrendszer bővítése is folytatódik. Valamint az Ipari Park irányában egy olyan optikai rendszert építenek ki, amely az ott lévő cégeknek megfelelő informatikai szolgáltatást tudna nyújtani, amely mind a munkahelyek megtartását, mind fejlesztését is szolgálhatja.

Mucsi László

Egy már megkezdett beruházást is finanszíroz az önkormányzat ebből az összegből: mégpedig a Zrínyi utca 12-14. szám alatti ingatlan bontását. Valamint a Hódi Pál utcai parkot szeretnék a Dr. Rapcsák András utca felé megnyitni. Ennek érdekében a Dr. Rapcsák utca 1. alatti ingatlant vásárolja meg a város, ezen keresztül történik az átjáró kialakítása.

A belvárost érintő fejlesztéseken kívül az egyik legnagyobb volumenű beruházás lesz a piac parkolójának rekonstrukciója. A stadion főbejáratánál lévő parkolórészt fogják 2017 első felében új térburkolattal ellátni, illetve ennek a területnek a megfelelő víztelenítését megoldani. Ezzel tulajdonképpen a mind a piacra járók, mind a stadionba érkezők parkolási gondját szeretné megoldani az önkormányzat.

A 2,5 milliárd forintból a vásárhelyi piac ezen parkolója is megújulhat.

A Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületi rekonstrukciója is megtörténik a közel jövőben a támogatásnak köszönhetően. Ez érinti a belső terek felújítását, valamint egy új, multifunkcionális közösségi tér kialakítását.

A Török Sándor Strandfürdő és a Gyarmati Dezső Sportuszoda fejlesztése is tovább folytatódik. A strand költséghatékonyabb üzemeltetése érdekében egy hideg vizes kút kialakítása fog megvalósulni. Jelenleg ugyanis az Alföldvíz által szolgáltatott ivóvizet használják hideg vízként. A beruházás néhány héten belül várhatóan elkezdődik. Ezen kívül egy beléptető rendszert is kiépítenek, hiszen a jelenlegi rendszer nem teszi lehetővé, hogy külön fizessenek az emberek az uszodában, strandon igénybe vehető szolgáltatásokért.

A közlekedésfejlesztés kapcsolódóan várhatóan a kerékpárút-rendszer azon szakaszat fogják felújítani, amelyek elmúltak 15-20 évesek, és nem volt az utóbbi években ezeken felújítás. Ilyen a Laktanya és Kishomok közötti szakasz, illetve a Szántó Kovács János utca és a Jókai utca közötti szakasz, valamint a Rárósi út melletti kerékpárút is.

ÉR.