Az ötlet abból adódott, hogy a város alpolgármesterének és a tankerület igazgatójának megbeszélésén szó esett a hódmezővásárhelyi diákok önkormányzatiságáról, és felmerültek azok a kérdések, hogy hogyan is láthatják ők iskolájukat, az oktatást, milyen fejlesztést találnának jónak, milyen kép alakult ki a városról, hogyan látják annak fejlődését és jövőjét. Ez hívta életre a diákfórumot, melyet már két intézményben tartottak meg.

Hegedűs Zoltán alpolgármester

„Fontosnak tartjuk, hogy ezekkel a fiatalokkal találkozzunk és beszélgessünk. Az elmúlt két alkalom tapasztalata alapján elmondható, hogy a fiatalok legalább annyira tájékozottak, mint a felnőttek, érdeklődőek, és jó ötleteik, valamint javaslataik vannak. Pontosan tudják, hogy mit szeretnének, és milyen városban szeretnének élni” – mondta el a sajtótájékoztatón Hegedűs Zoltán alpolgármester.

A tapasztalatok nagyon jók, hiszen sok jó ötlettel rukkolnak elő a diákok, akár az oktatásügy, akár a városfejlesztés tekintetében. Kiemelték a könyvtárat, a színházat és a programokat, és a sétálóutcát, mint jó dolgokat, de javaslatként merült fel, hogy a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola helyén olyan terület legyen kialakítva, ahol tudnak találkozni, „bandázni”.

Balázs József tankerületi igazgató

Balázs József tankerületi igazgatótól megtudtuk, hogy el szeretnék érni nem csak a középiskolás, hanem az általános iskolásokat is ezzel a programmal. „Kedvezőek a tapasztalatok, a diákoknak innovatív ötleteik vannak. Egyik intézményben például kezdeményezték, hogy a kerékpártárolókat biztonsági okokból kamerázzuk be, melyre már ígéret is kaptak.” – hangzott el Balázs Józseftől.

Bihacsy Balázs Bence a Városi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat alpolgármestere

„Feladatunk, hogy a városban élő gyermekeket képviseljük és programokat szervezzünk nekik. Ehhez fontos a kommunikáció, így a tankerülettel, valamint Vásárhely önkormányzatával együttműködve sokkal közelebb tudjuk vinni tevékenységünk lényegét a fiatalokhoz és megtudhatják, miért is jó a diákönkormányzathoz tartozni” – fogalmazta meg Bihacsy Balázs Bence a Városi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat alpolgármestere.

A diákfórumokon elhangzott ötleteket azután értékelik ki, miután minden intézményt végiglátogattak és meghallgatták az adott iskola tanulóinak javaslatait.

 

RV