Halaszthatatlan ügyekben való döntések miatt rendkívüli testületi ülést hívott össze keddre Farkas Éva Erzsébet makói polgármester. Elsőként a városban működő két nemzetiségi önkormányzattal, a románnal és a romával kötött együttműködési kellett felülvizsgálni.

– A nemzetiségi jogokról szóló törvény előírásai alapján a települési és a nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodásokat a választásokat követően mindig felül kell vizsgálni – nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester kiemelte: a román és a roma önkormányzat alakuló üléseit követően a szerződéseket áttekintették, majd mind a három fél ezeket el is fogadta.

Az előírások szerint azonban ezeket az újra megkötött megállapodásokat évről évre át kell beszélni, amit január 31-ig meg kell tenni. Ez az időhatár indokolta többek között azt, hogy kedden rendkívüli ülést tartsanak Makón. Emellett az Állami Számvevőszék kérése alapján kisebb-nagyobb kiegészítéséket is tettek ezekben a szerződésekben.

A Dél-alföldi Agro-Bio Innovációs Centrum Közhasznú Társaság (DABIC) 1997 óta működik és a 15 alapító tag között volt a makói önkormányzat is. – A társaságban lévő törzsbetét számviteli nyilvántartását kellett módosítani, amiben Makó 100 ezer forint jegyzett törzstőkével van jelen, ez egy technikai átvezetést indokolt, s ezt is elfogadta a grémium – tette hozzá Farkas Éva Erzsébet.

Munkatársunktól. K.