Ma egész nap csúszós utakra, csúszós járdákra számíthatunk, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek. Éjfélig ónos eső várható az ország jelentős részén, Magyarország 15 megyéjében van érvényben figyelmeztetés, több megyében és Budapesten is harmadfokú a készültség. Piros figyelmeztetés esetén már 5 millimétert is meghaladhatja az ónos eső mennyisége, ami már nagyon veszélyes lehet és károkat is okozhat. Például a jéggel vastagon borított faágak könnyen letörhetnek, de akár fák is kidőlhetnek – mondta el Molnár Csilla meteorológus.

Sokkal több riasztást kaptak a mentők

A mentőknek is több munkája van az ónos eső miatt, körülbelül 20 százalékkal több riasztást kapnak ilyenkor. Kedd délig az ónos eső okozta balesetek miatt körülbelül 40-50 esethez riasztották a mentőket Budapesten – nyilatkozta a hirado.hu-nak Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Főleg a budai területeken csúsztak el sokan. A reggeli órákban a munkába igyekvő fiatalok, míg később az utcára kimerészkedő idősek szenvedtek balesetet. Gyakoriak ilyenkor a lábtörések és kéztörések, de a fejsérülések sem ritkák.

Idős korban ráadásul fokozottabb a veszély, egyrészt mert egy idős ember egyensúlytartása már olyan jó, másrészt esés esetén nagyobb a csonttörés esélye.

Az ónos eső és a hideg a legnagyobb ellenség az utakon

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyha napok óta emlegetik a meteorológusok, az ónos eső érkezését, akkor erre miért nem készült fel a közút, s mondjuk hétfőn miért nem szórta tele Budapest és az ország útjait síkosságmentesítő anyaggal.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, hogy folyamatosan végzik a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást, az utak mégis csúszósak lehetnek. Ennek oka, hogy ónos eső esetén kevésbé hatásos a síkosságmentesítés, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is – csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék.

Ónos eső idején a csapadék lemossa a burkolatról a kijuttatott szóróanyagot, így csak késleltetni tudják a síkosság kialakulását. „Folyamatosan dolgozunk a síkosságmentesítésen, szűkség szerint érdesítő anyagokat szórunk, de igazán hatékonyan csak akkor tudunk beavatkozni, ha a csapadék már elállt” – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Budapesten 70 autóból szórják a sót

A fővárosban jelenleg 70 autó dolgozik a síkosságmentesítésen és korábban is történt preventív jellegű szórás, de ez nem mindig hatásos. Egyrészt az autók kerekei könnyen lehordják az útról a szóróanyagot, másrészt -8 foknál hidegebb időben nincs az a szóróanyag, ami hatásos lenne. A hideg a legnagyobb ellenségünk – mondta el Dorogi Gabriella az FKF Zrt. szóvivője a hirado.hu-nak.

Homok és só – ebből áll a szóróanyag

A szóróanyag egyébként nem más, mint homok és ipari só keveréke, amihez nagyon hideg időben kálium-kloridot is kevernek. Ugyanezt a szóróanyagot használják egyébként Bécsben és Nyugat-Európa nagyvárosaiban is. Azokon a területeken, ahol az úttesthez közel védett fák vagy természetvédelmi terület van, ott a Zeokál nevű síkosságmentesítő anyagot használják – magyarázta Dorogi Gabriella.

Mi is az a fránya ónos eső?

Az ónos eső akkor alakul ki, ha a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul. A felső légrétegben keletkező szilárd halmazállapotú csapadék, azaz a hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegbe érve már nincs ideje újra teljesen megfagyni, így úgynevezett túlhűlt vízcseppekként, jégdaraként vagy ónos esőként érkezik.

A talajra, vagy a levegőn lévő tárgyakra a hideg miatt rögtön ráfagy, ekkor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan zajlik le – magyarázta az M1 meteorológusa Molnár Csilla.

Piros riasztás van

Kedden egész nap várható jelentős mennyiségű ónos eső az ország döntő részén, körülbelül a Győr–Budapest–Debrecen vonaltól délre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyére a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést adták ki.

Szintén az ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyére. Elsőfokú a figyelmeztetés Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében.

Este méginkább eldurvulhat a helyzet

Főként estefelé és éjszaka durvulhat el a helyzet, hiszen a hőmérséklet ekkor tovább csökken majd – nyilatkozta az M1 meteorológusa.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is fokozott óvatosságot kér. Közleményükben kiemelték, hogy a téli időjárással kapcsolatban a lakosság kísérje figyelemmel a hatóságok közleményeit és használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ).

Tájékozódjanak a legfrissebb hírekről

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu weboldalon, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu címen lehet információkat találni.

Az útjaink egész nap csúszósak lehetnek, így aki teheti, tényleg ne induljon el otthonról.

Forrás: hirado.hu