Interneten is segítik az álláskeresőket 7

 

 

A műsor elején dr. Kovács Beáta a közgyűlés alelnöke, Orbán Viktor miniszterelnök szegedi látogatásáról, és a Csongrád megyét érintő bejelentéseiről számolt be, melyről ide kattintva olvashat. Az alelnök asszony elmondta, megtisztelőnek érezte, hogy részt vehetett ezen a sajtótájékoztatón.

A műsor folytatásában a Csongrád Megyei Önkormányzat két határon átnyúló projektjéről beszélgettünk. Az egyik a kendertermesztés elterjesztése, a kenderfeldolgozás lehetőségeinek vizsgálata. A Vajdaságban is komoly történelmi hagyományai vannak e növény termesztésének, legalább akkora múltra tekint vissza, mint Csongrád megyében. Ez alkalmas lesz arra is, hogy a kendervertikum vonatkozásában megpróbálja elterjeszteni és propagálni a kendertermesztés fontosságát és lehetőségeit. A másik IPA projekt a turizmushoz kapcsolódik. Alapjául a Tisza szolgál, mely egy lehetséges turisztikai útvonal. Csongrád megye szinte minden települése érintett a Tiszával, így egy komplex turisztikai programcsomag létrehozására ad lehetőséget a projekt.

A másik fontos téma, melyről szó esett a műsorban a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal konzorciumi együttműködésében létrehozott megyei szintű foglalkoztatási paktum. Erről Sipos-Kovács Mónika területfejlesztési referens beszélt. Célja, hogy növelje a térség munkaadói és munkavállalói munkaerő-piaci szükségleteit kielégítő szolgáltatások hatékonyságát.

Egy alulról jövő építkezéssel a vállalkozási igényekre épülve indítanak majd képzéseket és nyújtanak bértámogatást. Tehát konkrét igényekre alapulóan indulnának az adott képzések. Minden réteget el szeretnének érni és főleg a fiatal korosztály számára elengedhetetlen, hogy az interneten is megjelenjen a foglalkoztatási paktum, ezért az idei évben egy honlapot indítottak. A www.csongradmegyeipaktum.hu oldalon minden információ megtalálható az ehhez kapcsolódó eseményekről, illetve külön a munkáltatóknak, valamint az álláskeresőknek is hírek és információk találhatóak meg az oldalon. Az iroda munkatársai készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére, az igénybe vehető támogatásokkal vagy bármely egyéb, a projekthez kapcsolódó kérdéssel kapcsolatban.

A műsor végén a Csongrád Megyei Közgyűlés 2017. évi első testületi üléséről is szó esett, mely február 10-én lesz Mindszenten. Ezzel a helyszínnel folytatják a kihelyezett ülések sorát, ahol többek között a költségvetés lesz a legfőbb téma.

 

RV