Bognár Zsuzsannát, a hódmezővásárhelyi Beauty by Adri Kozmetika és Szépségszalon kozmetikusát kérdeztük arról, mivel érdemes bekenni arcunkat, ha több időt szeretnénk a jégpályán tölteni, kellemetlen utóhatások nélkül.

Pormenad: Milyen problémákat okozhat a hideg a bőrünknek?

Bognár Zsuzsanna, kozmetikus: Elsősorban az arc érintett, hiszen általában nem fedi semmi. A hideg bőrpirosságot, száraz bőrt okozhat, továbbá hámlást és akár sebesedést is. Érdemes megelőzni a problémát, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.

Promenad: Mivel óvhatjuk bőrünket a jégpályán, korcsolyázás közben?

Bognár Zsuzsanna: Mindenféleképpen a zsírosabb krémeket helyezzük előtérbe, vizes krémet a mínusz fokokban abszolút nem szabad használni, mert megfagy az arcon. A természetes zsírok kiváló megoldást jelentenek, ilyenek a kakaóvaj, a shea vaj, vagy a jojoba olaj. A gyerekek bőre különösen érzékeny, ezért fokozottan kell óvnunk.

Promenad: Hogyan hatnak ezek a zsírosabb krémek?

Bognár Zsuzsanna: Egy filmréteget képeznek a bőrön, ami meggátolja a természetes vízleadást. Nem engedik, hogy a hideg kiszárítsa a bőrt.

Promenad: Ha nem védtük arcunkat krémmel, vagy a bekenés ellenére mégis kiszárad, kipirosodik a bőrünk, mit tehetünk?

Bognár Zsuzsanna: Mindenképpen bőrnyugtató hatású krémmel kenjük be az érintett felületet, drogériákban és kozmetikákban egyaránt beszerezhetjük a megfelelőt. Az aloe vera tartalmú készítmények nagyon hatásosak. A zsírosabb krémeket utólag is használhatjuk, de arra figyeljünk oda, különösen gyermekek esetében, hogy éjszakára már ne legyen a krém az arcon.

Vasárnap délelőtt Pup Olivér, és Selmeci Tímea szakoktatók tanították a kicsiket korcsolyázni a hódmezővásárhelyi jégpályán. A lurkók kipirult arccal, mosolyogva vették az akadályokat, egy-egy esést követően hősiesen felpattantak, s már száguldottak is tovább. Olivér elmondta, a nagy hideg miatt ma a műkorcsolya helyett a gyorskorcsolya és a hoki alapjaival foglalkoznak az egy órás edézsen, mert ez nagy sebességet igényel, így nem fáznak annyira a gyerkőcök. Sok páros gyakorlatot végeznek, mert közben a gyerekek melegítik egymás kezét és nem mellesleg nagyon élvezik is ezeket a feladatokat. Nehezebb technikai elemek elsajátításával is próbálkoztak, a guggolásból felugrást, és az előre-hátra halacskát próbálgatták a kicsik.

A nagy sebesség következtében nagyobb légáramlás is érte így a gyerekek arcát.

László Ivett két gyermekét hordja az oktatásra. Bár reggelenként nehezen indulnak el, a 6 éves Flóra és a 8 éves Marci imádja a foglalkozásokat. Ivett hidratáló krémmel óvja a bájos testvérek arcbőrét a hideg okozta kellemetlenségekkel szemben.

László Ivett és Flóra

Ács Helga