Kútvölgyi Erzsébet, Hegedűs D. Géza, Szalma Tamás, Réz András és Gyarmathy Antal alkotta szakmai zsűri 2016-ban Eszenyi Enikőnek ítélte oda a Páger Antal színészdíjat. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének büszke tulajdonosa, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vígszínház igazgatója vasárnap ünnepélyes keretek között a makói Hagymaházban vette át Farkas Éva Erzsébet polgármestertől a Páger-gyűrűt.

– Immáron tizenhatodik alkalommal adhatja át a város önkormányzata ezt az elismerést, s elmondhatom, hogy ez Makó legrangosabb kulturális eseménye is egyben – emelte ki Farkas Éva Erzsébet. A polgármester hozzátette: Eszenyi Enikő kiválóan alkalmazza szerepeiben a págeri eszköztelen színjátszást, ahogy ezt teszik azok is, akik 2002 óta átvehetik ezt a kitüntetést.

A díjátadás előtt – ahogy minden esztendőben – felkeresték Páger Antal szülőházát, hogy megkoszorúzzák a falán lévő emléktáblát. A család nevében a három unoka, Gyarmathy Bea, Krisztina és Antal, a város részéről Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester, illetve a kuratórium két tagja, Réz András ás Szalma Tamás helyezte el a tisztelet virágait. Természetesen a díjazott, Eszenyi Enikő is részt vett a koszorúzáson.

Eszenyi Enikő éveken keresztül dolgozhatott együtt Páger Antallal. – Nagyon sokat köszönhetek neki, hiszen elleshettem Téni bácsi mozdulatait, gesztusait – sorolta a színésznő. A vasárnap kapott Páger-gyűrűről, valamint a makói színészóriáshoz fűződő élményeiről Eszenyi Enikőt itt hallja:

##audio:3554##

Fotók: Égető Réka és Munkatársunktól. K.

Munkatársunktól. K.