A Yours Truly egy nemzetközi verseny, avagy másik megközelítésből egy nemzetközi felhívás egy nagy közös futásra. A kezdeményezés Finnországból indult el, miszerint az év leghidegebb időszakában, januárban vagy februárban bizonyos távokat kell lefutni. Ehhez csatlakozott a Hód-mentor SE is, aminek egyik tagja Olasz Róbert úgy gondolta, Mindszent egy kiváló hely erre, hogy egy változatos, technikás pályán fussanak végig a vállalkozó kedvűek a -8 és -4 Celsius fok közötti hidegben.

A megyéből és távolabbról is érkeztek futók: Szegedről, Szentesről, Kecskemétről, Hódmezővásárhelyről, és Kistelekről is. Utóbbi városból érkezett Kiss Virág, aki az 50 kilométeres távra jelentkezett. Terepen nem sokat futott még, ezért a pálya e részére volt a legkíváncsibb. „Januárban nem sok verseny van, így ezt egy kiváló lehetőségnek tartottam, ezért rögtön csatlakoztam mikor megláttam, hogy ismerőseim is neveztek. Fokozatosan kell terhelni magunkat hideg időben, hosszú futásoknak kell megelőznie egy ekkora távot. Én az elmúlt három évben minden telet végigfutottam, jóval nehezebb, az izmokat is jobban megterheli a hideg időben történő futás. Rétegesen, ám nem vastagon öltöztem most fel” – tudtuk meg a rajtja előtt Kiss Virágtól.

A pálya nagy része terepen lett kijelölve, így maga a táj, a futási körülmények, és a technikás pálya hatása pozitív élményekkel töltötte el a versenyen részt vevőket. A közutakon az el nem takarított hó jelentette a nehézséget, hiszen az most fagyos, jeges és meglehetősen csúszós. Az erdő és a földút porhavas, ami egy jól futható terepet biztosított a versenyzőknek.

„Csak a medve alszik téli álmot, futni lehet a leghidegebb évszakban is, de mindenképp hozzá kell szoktatni a szervezetet. Jót is tesz egy-egy ilyen alkalom, amikor előrébb lehet lépni az egészségünk megőrzése felé” – mondta el Olasz Róbert a Hód-mentor SE tagja, aki hozzátette, folyamatosan kell készülni a télre, ősszel sem szabad abbahagyni a futást. Ha fel van készülve a szervezet, akkor nincs baj a mínuszokkal, csak megfelelően kell öltözni. Amikor felöltözik az ember, akkor érezzen egy kis borzongást, amikor kilép a szabadlevegőre. Ne legyen melege, érezzen egy kis didergést, hiszen ahogy futunk, kimelegszünk, és izzadunk. Ha így öltözünk, nem fogunk megfázni. A kint álldogálás sem tesz jót, folyamatosan kell mozogni, és mind a bemelegítésnek, mind pedig a levezetésnek egy fűtött meleg helyen kell történnie.

Ennél a versenynél a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ biztosította ezt a „melegedőt”, ahol teával és gyümölcsökkel várták a körökről visszatérő futókat.

 

RV